Water bij de wijn  

Stel je even je binnenkomst voor: je wordt verwelkomd, je jas wordt misschien aangenomen en de voor jou bedachte tafel wordt je toegewezen. Wat is dan het volgende gastvrije gebaar dat gegeven kan worden? Een enthousiaste gastheer of –vrouw? Een mandje brood? Zo snel mogelijk een eerste drankje op tafel? Of uitleg over de menukaart die op tafel staat?

Nee. Het is water.

De discussie voer ik maar al te graag, ik vind er nogal wat van. Een principekwestie die ik niet los kan laten. Met het beste kraanwater van de hele wereld, krijgen we het voor elkaar dat water in flessen te verpakken en voor vijf euro per fles te verkopen. Precies hetzelfde water als uit de kraan. Precies dat water waarmee jij je mond spoelt na het tandenpoetsen.

We lijken vergeten te zijn dat juist dat de luxe is: dat we het niet hoeven te verpakken. Zo’n mooie Chaudfontaine- of Aqua Pannafles wordt als luxe beschouwd, de verpakking is belangrijker dan de inhoud. Ik voel me juist afgezet als ik glas na glas na glas wijn wil komen drinken, en ik daar geen karaf water uit eigen kraan bij krijg.

Gaat het mij dan om de rekening? Dat ik uit eten ga om dingen gratis te krijgen? Nee. Ik betaal graag voor water, als het maar niet gebotteld is. Servicekosten voor het materiaal, de afwasmachine en degene die de moeite voor mij neemt de karaf te halen en te brengen. Ik wil water uit de kraan, zonder flessen, productie, etiketten en bijzondere filters die het water ‘nog schoner’ maken.

Sterker nog, laat iemand uit Amsterdam eens een glas water in Utrecht drinken, dolenthousiast zal de reactie zijn. Zelfs het verschil tussen Nederlandse steden merken we op. Laten we dat in Utrecht als luxe beschouwen: ons water is beter dan in Amsterdam. Gooi die karaffen vol, zet ze koud in de koelkast, en serveer het beste, lekkerste en goedkoopste water van de wereld. Mensen zullen met liefde betalen voor tafelwater, en ze zullen glas na glas na glas wijn drinken.


Tekst: Mette Dijkstra

Mette Dijkstra ken je van de duocolumn met kroegtijger Kylie Fletcher die in het magazine verschijnt. Maandelijks schrijft ze nu ook een solocolumn voor op de website. Over gasten, eten, restaurantervaringen en verwonderingen.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl