Vrouw in de horeca – Calijn van Rijn: “Het is echt een tweede familie”

Calijn van Rijn

In Utrecht is onze manvrouwverhouding scheef. Logischerwijs werken er in de horeca dus ook meer vrouwen dan mannen. Toch staat deze laatste groep vaker in de spotlight. Tijd voor een ode aan de vrouw; de horecavrouw!

Tekst: Kylie Fletcher
Beeld: Sophie van der Kroon

Calijn van Rijn (34) is bedrijfsleider van Cafe Tilt, aan de Lange Jufferstraat. De blonde horecatijger komt oorspronkelijk uit Wormer. ‘‘Daar ben ik op mijn 18e in de horeca begonnen. Naast een studie Engels heb ik jarenlang in een oude bruine buurtkroeg gewerkt. Mijn toenmalige baas heeft mij naar de hogere hotelschool ‘gestuurd’. Dat was wel even iets heel anders dan een kroeg. Ik was al 24 toen ik daar begon. Gelukkig deed ik een internationale richting, waar de studenten allemaal wat ouder en wereldwijzer waren dan de gemiddelde eerstejaars. De studie was fijn, ik rolde er doorheen. Toch heb ik het niet afgemaakt: ik moest nog maar twee vakken afronden voor m’n diploma, maar kon het niet meer betalen en combineren met werk. Tegelijkertijd was ik bedrijfsleider van een grote zaak en werkte zo’n vijftig tot zestig uur per week. Na een paar jaar ging de zaak op de schop. Toen ging ik samenwonen en kwam ik in Utrecht terecht. Grappig: diezelfde eigenaren waren hier Ubica begonnen, maar toen zat ik al lang en breed op m’n plek bij Tilt.’’

Vrouw & bedrijfsleider
“Ik ben een meewerkend bedrijfsleider, dus actief op de werkvloer aanwezig. Ik zet mijzelf niet boven de rest, maar geef leiding vanuit een samenwerkingsverband. Ik ben meer de mama. Je moet gewoon goed voor je ‘kindjes’ zorgen, dan zorgen zij goed voor je gasten. Het is gek dat mensen nog steeds een man zoeken bij de term ‘manager’: gasten denken vaak dat een van de jongens de bedrijfsleider is. Ik heb er geen last van dat ik een vrouw in de horeca ben. Al denken sommige mannen dat het normaal is om ‘even’ aan je te zitten of bepaalde opmerkingen te maken. Ik heb dan nog weleens de gedachte een biertje over iemands hoofd leeg te gooien. Onveilig voel ik mij niet meer dan ieder ander. Je weet nu eenmaal dat wanneer er drank in het spel is, men vergeet wat ‘normaal doen’ is”, aldus Calijn.

Droom
“Ik ga de horeca nooit meer uit. Mijn eigen zaak is een droom die ik graag waarmaak. Je moet natuurlijk nooit nooit zeggen, maar de Utrechtse horeca is waar ik mij thuis voel. Ik ben hier gekomen voor de liefde, die is nu exit en toch ben ik gebleven. Omdat ik hier een nieuw, fijn leven heb opgebouwd met vrienden en collega’s. Het is echt een tweede familie.”


Cafe Tilt, Lange Jufferstraat 62

Redactie FM
social@frissemosterd.nl