Column: In de ban van de horeca

Utrecht blijft in de ban van de horeca, want het gaat weer beter met de economie en daardoor is er meer te besteden. Dat zien we bijvoorbeeld terug in dat er weer lekker buiten de deur gegeten en gedronken wordt.

Utrecht ondergaat momenteel een grote ontwikkeling. Waar vijftig jaar geleden het begrip ‘centrum’ zich nog focuste op het gebied binnen de Oudegracht, is het centrum inmiddels aardig opgerekt. Alle wijken die aan een singel grenzen, worden in de volksmond nu ook onder de binnenstad geschaard. Neem bijvoorbeeld de huizen bij omgeving Oudwijk/Rivierenbuurt; zelfs deze worden verkocht als ‘randje’ centrum. Toch mooi hoe rekbaar een begrip kan zijn.

Een paar voorbeelden. Om te beginnen de multiculturele Amsterdamsestraatweg. Die was ooit o zo omstreden en is nu geheel aan het veranderen. En na de Biltstraat, waar het op een drukke dag net lijkt alsof je in hartje Utrecht bent, wordt nu ook de Voorstraat (die natuurlijk allang onderdeel uitmaakte van de binnenstad, maar toch werd vergeten) aangepakt. Hierdoor is de doorstroom naar de buitenwijken enorm toegenomen.

Door de groei van het centrum is de vraag naar horeca in de wijken buiten het hart van de stad gestegen. Veel tweeverdieners willen graag samen met het kleine grut in de buurt een taartje en een latte kunnen bestellen en de horeca springt hier handig en goed op in; u vraagt, wij draaien.

Alle wijken krijgen, naast een buurtcafé dat er al zestig jaar zit, er nu een kindvriendelijke koffiezaak en een hamburgertent bij. Maar gelukkig ook juist kleine restaurantjes die uit passie zijn ontstaan, zoals Elvi, Kaatje’s, Van Ostade en Van Oost.

Vergeet ook het ‘centrum’ aan de andere kant van het station niet! Veelal hoor ik om mij heen dat er in dat stuk niks zit, wat nog enigszins klopt, maar over vijf jaar komt er daar een paar honderd vierkante meter extra centrum bij, want Utrecht groeit!

Het ‘echte’ centrum blijft natuurlijk binnen de grachten, zoals dat in de boekjes staat geschreven. Maar ik hoop dat de inwoners van Utrecht eens lekker rondkijken hoe groot het centrum nu écht is.


Tekst: Sjors te Brake

Sjors te Brake is eigenaar van wijnhandel Petit Clos. Voor Frisse Mosterd beschrijft hij zijn ervaringen in de wonderlijke horecawereld.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl