De Groene Garde – Bier en veganistisch eten bij brewpub en restaurant Oproer

 

Bier en veganistisch eten, het is geen voor de hand liggende combinatie. Maar bij brewpub en restaurant Oproer doen ze het toch. Ze willen een vriendelijke, open plek zijn, waar iedereen welkom is voor de meest heerlijke bieren in combinatie met bijzondere drankjes en geweldig plantaardig eten.

Tekst: Wilmie Geurtjens
Beeld: Wilmie Geurtjens (portret) en Oproer (locatie)

IT-ondernemer Mark Strooker was altijd al goede bieren aan het uitproberen. Bij café België aan de Oudegracht en als tester bij Ratebeer.com. Zo proefde hij onder andere bittere bieren en zware stouts uit Amerika en Denemarken. In Nederland bestonden die nog niet, dus begon hij ze zelf te brouwen. Gewoon, thuis. Zijn kennis haalde hij uit boeken en van internet.

Brouwen en IT hebben volgens Mark veel gemeen: “Bij allebei heb je een probleem dat je wilt oplossen. Bij allebei heb je te maken met veel variabelen, technieken, temperaturen en ingrediënten. Als je een biersmaak verzint, ga je bedenken hoe je die zou kunnen maken. Brouwen is heel creatief. Ik noem het een kunstvorm.”

In 2012 werd de hobby een bedrijf: brouwerij Rooie Dop. De eerste jaren runde Mark de brouwerij met twee vrienden. Als eerste in Nederland bracht Rooie Dop een IPA (India Pale Ale) op de markt.  De zaken gingen goed en al snel exporteerden ze naar liefst 35 landen. Toen hij uiteindelijk alleen overbleef en een nieuwe plek zocht om te brouwen, ontmoette hij Bart-Jan Hoeijmakers van brouwerij RUIG uit Maarssen. Sinds 2015 werken ze samen onder de naam Oproer.

Brouwerij en brewpub
Bij hun gezamenlijke brouwerij wilden ze sowieso een brewpub. Omdat de enorme industriële ruimte die ze konden huren, in een voormalig NS-gebouw naast station Zuilen, een restaurantbestemming had kwam het restaurant erbij. Vervolgens zochten en vonden ze twee fantastische kokkinnen, Martina Bovini en Mari Pitkänen, die echter alleen veganistisch werken. Vegetariër Bart-Jan en flexitariër Mark vonden het leuk het dogma bij-bier-hoort- vlees te doorbreken. Dat het restaurant zo’n succes zou worden was onverwacht. Het zat meteen vol, met mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking. Al in 2016 werd het verkozen tot beste veganistische restaurant van Nederland.

Oproer staat voor verandering, het heft in eigen hand nemen, iets beters willen. Want verschil maken vinden ze belangrijk. Begaan zijn met het welzijn van mens, dier en plant, dat komt bij hen van binnenuit. Daar past plantaardig, biologisch en lokaal verbouwd voedsel bij. En dito bier natuurlijk. Bovendien willen ze een vriendelijke, open plek creëren waar de hele buurt zich thuisvoelt. Daarom is er een grote speelhoek voor kinderen en een royaal terras, waar ook af en toe een vuurtje brandt. Je kunt er bier komen proeven dat nergens anders te krijgen is of alleen koffie drinken.

Ten slotte hopen de mannen mensen te inspireren tot bewuster omgaan met eten en drinken. Dichtbij huis werkt dat in ieder geval. Wat Mark’s zevenjarige zoon later wil worden weet hij nog niet. Wat hij vandaag wil zijn wél. Veganist.


Website: www.oproerbrouwerij.nl

In de serie ‘De Groene Garde’ gaat Wilmie Geurtjens op zoek naar de mensen en horeca die het voortouw nemen in het milieuvriendelijker/duurzamer/socialer worden, kortom het groener maken van de Utrechtse horeca.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl