kylie mette

De stad uit

Wij leven het liefst geen dag zonder de gezelligheid, drukte en de bonte verzameling horeca die onze Domstad rijk is. Dicht op elkaar, op een zonovergoten terras, onszelf vermaken met ‘mensen kijken’, onderwijl we lekker rozig worden van de alcohol. Gouden A-locaties genoeg. Maar even wegglippen naar een andere locatie, omgeven met natuur, los van die drukte en ongein, heeft toch ook zo z’n charme.

Het geluid van rammelende fietsen maakt plaats voor ritselende bladeren, uitlaatgassen worden omgeruild voor een frisse, zilte zeelucht en individuele voorbijgangers ‘veranderen’ in flamboyante outfits voor groepen met unisex-ANWB-outfits. Opvallend: de fietsen die nu voorbijkomen, rammelen niet. Ze zijn niet dof, maar glimmen. En de bellen doen het! Er klinkt een romantische ding-dong.

Romantische taferelen. Van de hei, het bos in, de duinen over en het strand op. Maar van de verfrissende buitenlucht op het strand en in het bos word je hongerig en dorstig. Weg van de drukte, lijkt er meer tijd te zijn, dus wordt er ook meer tijd genomen. Horeca-eigenaren met zaak op een gouden locatie zitten om klandizie niet verlegen. Mensen komen die bitterbal wel eten en dat biertje wel drinken.

Dan mag er door het personeel alleen niet vergeten worden in welk vakgebied ze werken. De horeca is niet het vak waar je alleen maar mooi gaat staan wezen met een vlassige hipsterbaard en knot-op-je-kop. Nieuwe gasten wegwuiven, maar wel je vriendjes de beste plekken geven? Help eerst die dertig mensen die al een uur in de brandende zon staan te wachten op een plek. En waarom onbeschoft behandelen? Gasten een gebruikt, vies waterglas uit een debraskast geven, met de opmerking: “Je wilde toch een leeg glas?”

Horeca is dat vakgebied waar gastvrijheid en service voorop staan. Waar je lege glazen en flesjes meeneemt van tafel en vraagt of er nog iets gebracht kan worden. Dat vak waar je gasten verwelkomt, en niet negeert.

Och, Utrecht ons stadsie. Met je grappen, grollen en kleurrijke figuren. Met je horeca waar misschien niet elke medewerker een vakman (of -vrouw) is, maar waar je wel altijd, ongeacht op welke toplocatie de zaak zich bevindt, met open armen wordt ontvangen. Service is een kunst, in het centrum en tot ver daarbuiten.


Tekst: Kylie Fletcher en Mette Dijkstra

De Utrechtse Kylie Fletcher en Mette Dijkstra zijn schrijvende horecadames met een bak aan zelfspot en een helicopterview waar je u tegen zegt. Ze spreken met en uit ervaring over alledaagse horecaperikelen.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl