Terrasje pakken?

Tekst & beeld: Indra Jager

Waar zit je deze zomer in het zonnetje, met een verfrissende gin-tonic en een goede hap voor de lekkere trek? Zie hier: zes terrassen die – uiteraard – buiten de Utrechtse singel liggen.

 

Gys
Wie denkt alleen op de Voorstraat bij Gys terecht te kunnen, heeft het mis. Kan jij geen genoeg krijgen van de versnaperingen van oprichter Gijs Werkschull, maar wil je ze liever opeten onder het genot van de zomerzon? Dan kun je terecht op de Amsterdamsestraatweg. Hoewel de kaart verschilt met de Voorstraat, staan hier natuurlijk ook alleen maar biologische en veelal vegetarische gerechten op het menu. En dat voor een schijntje.
Amsterdamsestraatweg 113 

Jasmijn & ik
Vegetariër, veganist of gewoon dol op de Aziatische keuken maar zitten alle terrassen in de binnenstad vol? Niet alleen binnen de singel zijn restaurants zo modern om aan speciale dieetwensen te denken. Denk bijvoorbeeld aan Jasmijn en Ik, waar je een soort Thaise, Vietnamese of Kantonese tapas bestelt op het terras ín de zon. Bestel de Boeddhabuikjes: dumpings gevuld met groenten en paddenstoelen. Of juist de gele curry, die je zowel met vis, kip als tofu kunt krijgen.
Kanaalstraat 219

Satriale’s
Voor de Italianen gaat er op een warme zomerdag niets boven een ambachtelijke, Napolitaanse pizza. Gelukkig kunnen we die tegenwoordig ook gewoon in Utrecht krijgen. Waan je in het voormalig slachthuis even helemaal in Italië; zelfs op de menukaart krijg je een geschiedenisles over het ontstaan van de pizza’s. Wist je bijvoorbeeld dat de margherita al bestaat sinds 1889?
Plantage 1

Kantien
Vier jij het liefst de vakantie in eigen land? Ga dan naar Kantien. Zoals de naam doet vermoeden huist dit stadsrestaurant in een oude kantine van de gemeente. Hollandse en lokale producten vormen de gerechten en daar horen ook de spirits en speciaalbieren bij. En dat terras? Zo groot heb je het nog nooit gezien!
Ravellaan 96

Branding
Op loopafstand van Utrecht Centraal vind je de Branding. Ideaal als je de drukte van de stad wil vermijden, maar wel lekker in de zon een drankje of een hapje wil doen. Verwacht hier geen ingewikkelde ingrediënten; de Branding serveert fijne variaties op gouwe ouwen. Denk aan een saté van kippendijen met kokosrijst, biefstuk met vergeten groenten of bijvoorbeeld limoenrisotto.
Croeselaan 303

Beers & Barrels
In de mood voor een zomerse versnapering, speciaal bier, cocktail of juist stevige trek en zin in een burger? Dan zit je op het zonnige terras van Beers & Barrels in Dichterswijk wel goed. Probeer vooral ook eens de surf & turf, waarbij je een burger, kip of steak krijgt met garnalen of een halve kreeft.
Veilinghavenkade 177

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl