Keukenkastje - Shamida Smulders

Het keukenkastje van… Shamida van Smulders Kookt

Ik leer Shamida kennen als een vrolijke vrouw, vol energie, die gepassioneerd praat over haar werk én over eten. Bij binnenkomst in haar werkkeuken in Lunetten komen de Latijns-Amerikaanse melodieën je tegemoet. Maar niet alleen hier, waar ze iedere werkdag de maaltijden bereidt voor haar bedrijf Smulders Kookt. Ook bij haar thuis, klinkt er vrolijke Bachata-muziek uit de speakers. Het huis ziet er verder ook kleurrijk uit; overal waar je kijkt staat en hangt er wat vintage kitch.

Tekst & beeld: Lisanne Koopmans

Wat staat er in je keukenkastje?

“Nou, hetgeen dat ik heb staan, is al geruime tijd onaangeraakt. Ik heb vooral basisdingen in huis, zoals thee en koffie. En producten zoals couscous en havermout heb ik altijd wel in huis. Maar ik heb vooral veel ruimte voor leuke mokken en servies in allerlei bonte kleuren, daar word ik echt blij van.”

Waar komt je liefde voor koken vandaan?

“Die begon eigenlijk pas na mijn 22e. Tot die tijd at ik vooral diepvriespizza’s en frikandellen. Ik heb nooit goed leren koken, terwijl ik wel uit een ‘culinaire familie’ kom. Mijn moeder kookt heerlijk, maar o wee als je in de keuken kwam! Toen ik in een studentenhuis kwam te wonen met een hele grote keuken dacht ik ineens: oh, koken is leuk! Mijn huisgenoten vonden wat ik maakte altijd lekker, dus blijkbaar had ik een verborgen talent.”

Keukenkast - Smulders Kookt
Keukenkastje - gehaktballen

En met dat talent laat je vele anderen nu ook genieten van je kookkunsten…

“Ik heb altijd al willen ondernemen maar wist niet zo goed wat ik wilde doen. Ik heb lange tijd elke week wel iets anders gedaan en heb veel in de horeca gewerkt. Tot mijn zus aan mij vroeg waarom ik niks met koken ging doen… Pas toen viel het kwartje. Ik begon met veel catering en uiteindelijk was daar mijn eigen bedrijf. Het eerste dat ik maakte voor de catering waren Spaanse gehaktballen.”

Wat is het geheim van een goeie gehaktbal?

“Veel kruiden in combinatie met verse en goede kwaliteit producten. Ik koop altijd in bij de Griekse groothandel, daar is alles zoveel lekkerder. Verder koop ik in bij lokale ondernemers. Dat is echt iets waar ik achter sta, ik wil ze steunen. En Utrecht heeft zoveel te bieden, ik hoop dat de kleinere ondernemers meer en meer in de spotlight komen te staan.”

Hoe zien jouw dagen eruit?

“Meestal begin ik om zeven uur ’s ochtends met koken. Heerlijk vind ik dat; op de fiets door een nog hele stille stad. Ik sta dan vier dagen met mijn bakfiets bij het station, dat zijn lange dagen. Maar ik ben iemand met veel energie. Naast mijn werk dans ik graag de Salsa en Bachata, zo’n drie keer in de week. Koken en dansen zijn mijn uitlaatkleppen.”

Wat kook je zelf het liefste als je thuis bent?

“Broodjes kipschnitzel en eieren haha. Heerlijk! Nee, uitgebreid koken doe ik niet voor mezelf. Het is hier piepklein en ik vind het niet zo leuk. Als er mensen komen eten dan heb ik altijd wel maaltijden over die ik maak voor mijn bedrijf. Indirect heb ik dan al voor ze gekookt! Idealiter kook ik wel meer hoor. Dan zou ik een grote keuken hebben en het hele weekend koken voor vrienden, want het is echt mijn passie.”

Shamida Smulders

Onze redacteur Lisanne Koopmans kookt niet vanuit een pakje (al doet haar naam anders vermoeden). Ze is benieuwd of dat ook geldt voor mensen binnen de horeca en gaat thuis bij ze langs. Wie zijn deze personen en wat staat er in hun keuken- of koelkast?

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl