De Groene Garde – Van de Straat: “Ik weet hoeveel moeite het kost om voedsel te produceren”

Bij Van de Straat in Lombok is het gebruik van biologische ingrediënten en wijn vanzelfsprekend. Zo vanzelfsprekend, dat het restaurant er niet eens reclame mee maakt. Mensen moeten er komen om een leuke avond te hebben. Met lekker, verassend eten en een vleugje vakantiegevoel.

Tekst | Beeld: Wilmie Geurtjens

In hun woonwijk Lombok ontbrak nog iets, vonden de drie mannen die nu samen eigenaar zijn van Van de Straat. Een ontmoetingsplaats waar de wijk gezelliger van zou worden. Laagdrempelig, met goed biologisch eten en drinken. Waar bewoners gemakkelijk binnenlopen of op het terras neerstrijken voor een drankje, een complete maaltijd of zelfs alleen een dessert. Het werd streetfood-restaurant Van de Straat. Anderhalf jaar geleden opende het haar deuren in een pand aan de Surinamestraat.

Avonturen

De keuken is het domein van Thijs Afink. Hij reist graag en veel en eet onderweg vrijwel alles wat hij tegenkomt. Aan de Surinamestraat maakt hij de gerechten wat toegankelijker voor de Nederlandse smaak. Hij zorgt er wel voor dat het ‘spannend’ eten blijft, met smaken waar menig gast het gevoel van vakantie van krijgt. Gastheer en barman Jasper Visser neemt je op avontuur qua drank. Hij serveert onder ander Thijs Tea, de door Thijs ontwikkelde frisdrank van afgekeurd fruit, goede koffie, interessante bieren van kleine brouwerijen en minder gangbare wijnen.

Minimale voetafdruk

Thijs Afink, Jasper Visser en stille vennoot Joost Scholten streven ernaar hun persoonlijke ecologische voetafdruk zo minimaal mogelijk te houden. Logisch dus ook dat ze elkaar vonden in een grotere bedrijfsvisie, die ze ook in hun restaurant waar mogelijk doorvoeren. Dat alle gebruikte ingrediënten en dranken biologisch zijn hoef je daarom volgens hen niet eens te noemen. Vanzelfsprekend hebben ze LED-verlichting, en af en toe gaat de barkraan aan in plaats van non-stop. Buiten liggen dekens, want ze zijn pertinent tegen terrasverwarmers. En voedsel wordt per definitie niet weggegooid.

Uiterlijk

Voedselverspilling raakt Thijs echt. Hartstochtelijk. “Ik kom uit een Twents dorp. Daar merk je veel meer van het boerenleven. Ik weet hoeveel moeite het kost om voedsel te produceren. Dat gooi je dus niet zomaar weg. Zeker niet om uiterlijke redenen, zoals het feit dat een appel net te klein of te groot is om op een standaard supermarktschaal te passen.” Niet voor niets is hij de bedenker van Thijs Tea. In zijn privékeuken experimenteerde hij een jaar lang om een echt lekkere frisdrank te maken van afgekeurd fruit. Inmiddels drinkt Nederland zo’n 200.000 Thijs Tea flesjes per maand.

Bewustwording

Het is een verhaal dat Jasper graag vertelt als iemand om ‘een frisje’ vraagt. Net zoals hij graag vertelt over de eerste écht lekkere biologische wijn, die hij pas ontdekt heeft in het Gelderse Groesbeek. Of over Livar varkens, Lakenvelder runderen en Canadese wilde zalm… Van de Straat wil geen geld verdienen aan dierenleed. Die bewustwording creëren vinden de mannen belangrijk.

Seizoen

Een strikte keuze voor lokale en seizoensgebonden ingrediënten is er niet. Thijs: “Ik heb daar nog geen duidelijke mening over. Haricots verts verbouwen in het koude Nederland kost bijvoorbeeld meer energie dan verbouwen in Kenya, en het dan per schip hier naartoe brengen. Ik zal niet gauw een tomaat in de winter gebruiken, maar je hebt nu ook puike tomaten uit kassen op zonne-energie. Het is niet zo zwart-wit allemaal. Hoofdzaak blijft dat ons eten lekker is en dat we mensen gewoon een leuke avond willen geven.”


Website Van de Straat: www.restaurantvandestraat.com

Website Thijs Tea: www.thijstea.com

In de serie ‘De Groene Garde’ gaat Wilmie Geurtjens op zoek naar de mensen en horeca die het voortouw nemen in het milieuvriendelijker/duurzamer en socialer, kortom: het groener maken, van de Utrechtse horeca.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl