Kim Ly van Kimmade: “We willen het gevoel geven dat je echt in Vietnam bent”

Om te genieten van traditionele buitenlandse gerechten hoef je geen stap buiten onze stadsgrenzen te zetten. Utrecht is internationaal en barst van verschillende culturen. Dit zie je terug in het grote aanbod van buitenlandse restaurants en eettentjes. Tijd om deze onder de loep te nemen! In de rubriek ‘Over de grens’ laten we de gezichten en gerechten van deze zaken zien.

Tekst: Max de Valck
Beeld: Jacco Oskam

Authentiek Vietnamees eten in een gemoedelijke sfeer, net alsof je thuis bent. Dat is wat de 29-jarige Kim Ly voor ogen had. En dat is gelukt. Na het succes van de vestiging aan de Mariastraat opende hij samen met zijn vrouw Tan vijf maanden geleden de deuren van Kimmade aan de Oudegracht. Een stukje Vietnam, verscholen in een werfkelder als verborgen juweel. Samen hebben ze een zaak weten neer te zetten waar authentieke Vietnamese gerechten, zonder al te veel poespas, de kern vormen. Want dat is, volgens Kim, wat Utrecht nog te veel mist: “Op het gebied van Aziatisch eten zie ik wel heel veel potentie, maar het is er te weinig. Het is vaak veel van hetzelfde of van oudere generaties die niet mee kunnen gaan met de tijd en denken: ‘Dat heeft altijd gelopen, dus dat moeten we zo blijven doen.’ Wat ik hier mis is écht authentiek Aziatisch eten. Het moet niet altijd mixen. Als iemand een Thais restaurant opent, zet dan alleen echte Thaise gerechten op de kaart, zonder de smaken aan te passen.”

Andere culturen proeven
De ouders van Kim komen uit Vietnam. Tijdens de oorlog zijn ze destijds naar het buitenland gevlucht. “In Vietnam kan je heel makkelijk buiten op straat snel en gezond eten, denk aan noodlesoep of rijstmaaltijden. Ik mis hier locaties waar de hele dag door gegeten kan worden. Bij ons is het uiteindelijk de bedoeling dat je van 12 uur ’s middags tot 12 uur ’s nachts kan eten. We willen het gevoel geven dat je echt in Vietnam bent.” Om dat gevoel nog meer te creëren is de volgende stap van Kim een zaakje te openen met maar één gerecht en waar alles elke dag vers binnenkomt. “Dit gebeurt veel in Azië, maar het aanbod in Utrecht is veel te groot. Ik mis de focus, waardoor bij veel zaken de authenticiteit van de gerechten wegvalt. Zo moeilijk is het niet. Iedereen gaat op reis en wil proeven van andere culturen, dus waarom zou je je inhouden?”

Authentiek Vietnamees
Het gevoel van thuiskomen komt, naast de sfeer en personeel, ook terug in het eten bij Kimmade. Zo staat er een gerecht op de kaart wat door elk Vietnamees gezin wordt gegeten, tevens de specialiteit en favoriet van Kim: gestoofd varkensvlees. Speklappen die minimaal een uur worden gestoomd en gekarameliseerd in vis- en sojasaus. “Ook al is het een heel vet gerecht, dit moeten we hier hebben – dit is hoe wij thuis eten en dat wil ik juist delen. Maar die authenticiteit valt niet bij iedereen in de smaak.”, vervolgt Kim. “Ik heb gasten gehad die dit bestelden en toen ze het voor hun neus kregen het gewoon wegschoven en nooit meer terugkwamen. Ik voel me daardoor niet gekwetst; ik doe simpelweg niets nep en verberg niets. Veel restaurants hebben de angst om zo gasten te verliezen, uiteindelijk kan niet iedereen tevreden zijn. Dit is de Vietnamese keuken en is wat het is.”


Oudegracht aan de Werf 61
www.kimmade.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl