Pecorino: de bijna ‘uitgestorven’ Italiaanse druif

peco

De eerste herfstbuien en najaarsstorm hebben we al overleefd. Het is de tijd dat iedereen verlangt naar een mooi glas rode wijn. Maar ondertussen denken wij met weemoed terug naar het begin van de zomer… Wanneer de eerste warme zomerzon op ons dakterras schijnt en we besluiten de proeffles Pecorino te openen.

Terwijl we met de Pecorino genieten op ons dakterras ratelen we wat over de historie van de druivensoort. Pecorino is een klassieke Italiaanse druif uit de Marken en Abruzzen streek. Het wordt ook wel de ‘schapendruif’ genoemd; Pecorino verwijst naar Pecora, dat ‘schaap’ betekent in het Italiaans. Maar je kunt ook denken aan de Italiaanse schapenkaas, die dezelfde naam draagt als de druivensoort. De wijn is rijk aan geel fruit, fris als citrus en met minerale tonen. Een veelzijdige druif, heerlijk te combineren met gerechten met vis, schaal- en schelpdieren. Of, zoals wij doen, met een antipasta.

Hervonden

Begin 1900 dacht men dat de druivensoort was uitgestorven. De dunne schil van de druif maakt de druif lastig te verbouwen, omdat deze meer gevoelig is voor slecht weer en ziekte in de wijngaard. Gelukkig werd er rond 1980 een uit de klauwen gewassen Pecorino wijnstok gevonden door onderzoekers die op zoek waren naar “uitgestorven” druivenrassen. Door de druivenranken opnieuw te planten kwam in de jaren negentig de eerste wijn op de markt bestaande uit 100& Pecorino druif.

Nu zul je misschien denken: witte wijn drink je in de zomer. Afgelopen week hadden we het geluk de (hoogstwaarschijnlijk) laatste zonnestralen van het jaar te treffen. Maar met de komende winterperiode in ons achterhoofd, kunnen we je vertellen dat het met deze wijn ook prima vertoeven is bij een warme open haard en sneeuw op de daken buiten.

Ellen Jansen en Patrick van Leeuwen zijn liefhebbers van wijn in hart en nieren. Ze leveren en verkopen wijn vanuit onder andere wijnhandel Peters op de Biltstraat. Naar klanten in de winkel en naar verschillende horecazaken in de regio. Via Frisse Mosterd delen ze hun wijnkennis over (hun zoektocht naar) bijzondere druivensoorten en wijnen.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl