Chef’s special: Anne Lagerweij

De chef-kok in deze Chef’s Special bewijst dat een chef tegenwoordig niet alleen kookt in een horecazaak. Als mensen vragen wat voor werk Anne Lagerweij doet, noemt ze zichzelf namelijk steevast niet de chef of eigenaar. “Ik doe wat ik het liefste doe; ik werk in de horeca.”

Tekst Kylie Fletcher | Beeld Daphne Verbeek

Op haar 14e stapt Anne de horeca in. Twintig jaar later staat ze niet meer in een koffiezaak in Bilthoven, maar runt ze Café Elize aan het mooiste verborgen pleintje van onze stad. Elize is een dagzaak: ’s ochtends om 08.00 uur open, en ’s avonds rond 19.00 uur weer dicht. Anne legt uit: “We hebben ontbijt, lunch en borrel. De zaak heb ik samen met mijn zus Michelle, die sinds kort in Amerika woont. Samen zijn wij acht jaar geleden restaurant Pronto Pronto! gestart en daar hebben we 1,5 jaar geleden Café Elize aan toegevoegd. We misten zelf een plek als Elize. Inmiddels is Pronto Pronto! verkocht en richten wij ons helemaal op de daghoreca.”

Van jongs af aan in de keuken
“Koken hebben wij van jongs af aan meegekregen van onze ouders. Dan gingen we met papa mee naar de groothandel om speciale producten te halen. Hij had een kookclub en dan mochten wij in de keuken helpen. Iedereen was bij ons thuis altijd welkom om aan te schuiven. Die gedachte hebben wij meegenomen in Elize. Dat gevoel is ook wat de horeca voor mij betekent. Café Elize is dan ook naar mama vernoemd.”

Geen chef
“Ik zie mijzelf niet als chef. Mijn vriend is wel een echte ‘chef-kok’; hij heeft zijn eigen cateringbedrijf. Hij denkt altijd mee over een nieuwe menukaart en ik kan hem altijd bellen voor tips en tricks. Ik werk in de horeca en hoef niet gezien te worden als chef of eigenaar. Zo gedraag ik mij dus ook niet. Ik werk volledig mee in de zaak, of dit nu in de keuken, of in de bediening is. We gaan niet mee in alle gezondheidstrends van tegenwoordig. Wij vinden het belangrijk om écht eten te serveren, alles huisgemaakt, zonder pakjes en zakjes. We persen zelf met een slowjuicer al onze sappen, en bakken alle taarten, mét boter en suiker. Want zo hoort het”, zegt ze met een knipoog.

Dat Anne geen typische ‘chef’ is, blijkt ook aan het feit dat ze niet alleen in de zaak kookt. “Ik kook thuis en mijn vriend ook. Ik kan nog altijd nieuwe dingen leren en ik vind het vooral heel erg leuk. Uit eten gaan doen wij vrijwel niet, behalve als we in het buitenland zijn. Daar doen we erg graag nieuwe inspiratie op.”

Internationale uitbreiding
Met zus Michelle permanent gevestigd in Orlando, lijkt een internationale uitbreiding niet meer dan logisch. Anne: “Het is zeker de bedoeling dat er daar een Elize geopend gaat worden, met dezelfde feeling als hier. Amerikanen zijn dol op Europese restaurants!”

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl