pepernoten van Delft

Hofleverancier van Sinterklaas

Het heerlijke avondje is eindelijk gekomen! De Pieten zijn weer massaal te spotten en alle brave kinderen en volwassenen worden voorzien van handenvol met pepernoten. Of waren het toch kruidnoten? En wist je dat er inmiddels tientallen smaken te krijgen zijn?

tekst: Max de Valck 
Beeld: Nadia Khaleghi

Vol verwachting klopt ons hart, als de Sint ons land binnenkomt. Hopend op cadeautjes, chocoladeletters en uiteraard pepernoten.

Neehee, het zijn kruidnoten

Degene die dat zegt heeft gelijk. Pepernoten worden gemaakt van specerijen en roggemeel. Ze hebben de vorm van onregelmatige dobbelstenen en de textuur is chewy. Deze worden al sinds de 16e eeuw met sinterklaas gegeten. En toen kwam daar de VOC die speculaaskruiden importeerden waarmee wij harde, ronde kruidnootjes kunnen maken. Maar tegenwoordig worden ze met nog ontzettend veel andere ingrediënten gemaakt en zijn peper/kruidnoten verheven tot heuse delicatessen.

Naast de bekende merken uit de super wordt het snoepgoed vooral geproduceerd door Van Delft. Het klinkt misschien een beetje gewaagd, maar bakkers van Van Delft zijn al sinds 1880 ‘hofleverancier van Sinterklaas’, dus ze weten wat ze doen. Wist je bijvoorbeeld dat van bijna alle 100 kruidnoten die worden verkocht, er 70 bij Van Delft vandaan komen?

Loopt het water je al in de mond? Neem dan vandaag nog even een kijkje op de Vismarkt! In deze seizoenssnoepwinkel staat vol met de meest bijzondere smaken. Van gin tonic tot sweet chili en tompouce.

Van Delft
Vismarkt 22

www.pepernotenfabriek.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl