FoodExplore: alle wereldkeukens onder één dak

Utrecht heeft er een foodhall bij! Deze zomer opende in The Wall een bijzondere zaak met plek voor 900 gasten: Foodhall FoodExplore. Dit permanente ‘indoor foodtruckfestival’ in Leidsche Rijn mochten wij een tijd geleden al in de steigers aanschouwen, maar dit keer gingen we op proef. Letterlijk! Zei iemand daar pekingeend?

Tekst Kylie Fletcher | Beeld Asmara Matulessy

Vanuit de stad is Leidsche Rijn misschien een stukje fietsen, maar die work-out heb je nodig wanneer je het aanbod aan eten ziet. Twintig verschillende foodstands, met heerlijkheden in elk segment. Letterlijk voor ieder wat wils. De zaak is een plaatje geworden: een industriële setting gemixt met een zachte sfeer. Ook aan de kleintjes is gedacht: naast aparte gerechten, is er voorin de zaak een heus kinderspeelparadijs, ínclusief nanny die toezicht houdt. Eigenaar Wengin Qiu neemt ons mee langs een aantal van de foodstands.

CEE195
Aan de naam kun je het waarschijnlijk wel afleiden: we gaan de zee op! Krab, oesters (ja die zijn ook inbegrepen in de all-in-prijs), mosselen, garnalen gekookt in zeezout, seizoensvis en uiteraard sushi. Uniek in deze stand zijn de Tako Yaki, hartige poffertjes uit Japan, gevuld met inktvis. Terwijl we doorlopen naar de volgende stand legt Qiu ook het een en ander uit over sushi. “Die lekkere mayonaise die in Europa veel in sushi zit? Dat zit er in Japan dus helemaal niet in.”

Smokin’ Butcher
Ook aan vleesliefhebbers is gedacht. Op een Argentijnse Parilla, een open houtskoolgrill, worden hier à la minute onder andere steaks en lamskoteletten voor je klaargemaakt. Qiu: “De Parilla is wel ons pronkstuk. Door de houtskool krijgt het vlees een bijzondere smaak en je kunt er echt alles op grillen. Bijkomend voordeel: alles is binnen vier minuten klaar, dus lang wachten hoeft niet.” Ook voor een kippetje van het spit, een gegrilde maiskolf en gesmoorde champignons kun je hier terecht.

Bits & Bites
Bij Bits & Bites kom je voor authentieke dimsum (gestoomde en gefrituurde Chinese hapjes). En uiteraard een Chinese klassieker in een nieuw jasje: pekingeend. De eenden hangen aan het spit op je te wachten, maar de manier om ze te eten bij Foodhall FoodExplore is in een flinterdun flensje van rijstmeel die, naast de rosé gebraden eend, gevuld is met verse groenten en een subtiel sausje. Hoe het smaakt valt niet uit te leggen, dit moet je proeven!

Sweet Delight
Een heel-veel-gangen-diner is niet compleet zonder deze af te sluiten met iets lekkers. Voor de zoetekauwen onder ons is een bezoek aan de Foodhall zeker geen straf. Carrot cake, Red Velvet, spekkoek, crêpes, wafels, poffertjes en alle smaken ijs die je je kunt bedenken (ja, ook met spikkels, het kan). Alles wordt of is vers klaargemaakt. En de kers op de taart? Je kunt hier heuse chocoladeshoarma eten en Taijki; bijzondere Koreaanse gevulde koekjes in de vorm van visjes.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl