Ethiopisch restaurant Sunshine: “Samen eten is samen delen”

Om te genieten van traditionele buitenlandse gerechten hoef je geen stap buiten onze stadsgrenzen te zetten. Utrecht is internationaal en barst van verschillende culturen. Dit zie je terug in het grote aanbod van buitenlandse restaurants en eettentjes. Tijd om deze onder de loep te nemen! In Over de Grens laten we de gezichten en gerechten van deze zaken zien.

Tekst: Max de Valck
Beeld: Asmara Matulessy

Typisch Afrikaans eten is binnen de horecawereld van Utrecht het ondergeschoven kindje. Terwijl het aanbod van Aziatisch eten erg groot is, kom je in de stad maar weinig authentiek Afrikaanse restaurants tegen. Is dat wel het geval, dan ben je waarschijnlijk bij Ethiopisch Restaurant Sunshine. Als pareltje verstopt in de Pauwstraat. Dé plek waar je wordt omringd door de Ethiopische cultuur en waar erop een bijzondere manier wordt gegeten. Zeleke Zerfu is de pionier op het gebied van Afrikaans eten in Utrecht en trotse eigenaar van Sunshine.

Traditioneel Ethiopisch
Zeleke is zelf geboren en getogen in Ethiopië. “Ik heb 24 jaar in Ethiopië gewoond. Vanwege politieke problemen in die tijd, die uit de hand liepen, ben ik naar Nederland vertrokken. Mijn vrouw, Yebahareka, is traditionele kokkin en vloog later over.” Zeleke werkte in zijn beginjaren in Nederland in de catering. Toen zijn vrouw aankwam leek het hem een mooie kans de krachten te bundelen en hun brood te verdienen met een eigen restaurant. Vijftien jaar geleden werden de deuren geopend en ze zijn daarmee het enige restaurant in Utrecht waar je traditioneel Ethiopisch kan eten. Op het menu onder andere: boerenkool met stukjes rundvlees (Gommen besiga), gekruide erwten in gele saus (Kikk wot) of fijngesneden biefstuk met gekruide boter (Kitfo). Zeleke raadt zelf het gerecht Key Wot aan. Een pittige goulash van rundvlees, wat hij als kind al veel at.

Eten delen
Het authentieke komt niet alleen in de gerechten tot zijn recht, ook de manier van eten, de sfeer, eigenlijk de hele ervaring op zich. Je dineert met zo’n zeven personen op krukken aan een ronde rieten tafel. Het eten wordt geserveerd op één groot bord, met Enjera erbij. Dit zijn flinterdunne pannenkoeken van zuurdesem, gemaakt van de graan Teff, die alleen in Ethiopië groeit. Hier scheur je een stukje van af en daarmee pak je iets van het bord; het bestek blijf in de kast. “Samen eten is samen delen”, zegt Zeleke. “De manier van eten in Nederland is een stuk minder gezellig, dat is heel anders dan in Ethiopië. Daar eet je altijd samen van een groot bord met allemaal verschillende hapjes. Vanaf kleins af aan leer je al dat je dat gemeenschappelijk doet.” Gasten die liever aan een aparte eettafel zitten worden niet weggekeken, want een groot deel van de zaak is ermee gevuld. Voor ieder wat wils.

Ethiopische vakantie
Door de geblindeerde ramen, zou je er wellicht niet zo snel binnenstappen, maar dan ben je wel een bijzondere ervaring armer. Sunshine zet de Ethiopische cultuur in het zonnetje en is een geluksmoment voor al je zintuigen. Onder het genot van zelfgemaakte honingwijn, tropische muziek en het eten op traditionele wijze, kan jij een hele Ethiopische vakantie in één avond vullen.


Pauwstraat 11
www.ethiorest.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl