Ellen & Patrick over winterwijnen uit de Rhône

Met de feestdagen voor de deur zijn we weer druk aan het proeven geslagen en selecteren we wijnen die we dit jaar kunnen adviseren voor bij alle (kerst)diners deze maand. Natuurlijk kunnen we klassiek kijken naar de Bordeaux of Bourgogne, maar toch doen we een uitstapje naar de Rhône, welke ook echt prachtige wijnen biedt.

Zondagmiddag onderuitgezakt op de bank proberen en proeven we drie wijnen en dwalen we heel even weg van deze wereld. Uit de fles en in ons glas: Cotes du Rhône, Vacqueras en Condrieu.

Ultieme winterwijn

Een groot aantal Rhône-wijnen zijn zeer geschikt voor de wintertijd. Ze zijn vaak vol fruit met de nodige elegantie die goed samengaan met stevigere gerechten en winterse kost. De zuidelijke Rhône, met de beroemde Châteauneuf-du-Pape en de Côtes du Rhône-Villages, levert wijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De wijnbouw speelt zich hier af in een vlakker land. Gemeente-appellations als Vacqueras zijn de laatste jaren sterk in opkomst en volgen met kwaliteitsverbeteringen de noordelijke Rhône-wijnen op de voet.

Pairing

Gastronomisch gezien komen wijnen als Hermitage, Côte Rôtie en Cornas het best tot hun recht bij gerechten zoals hertenbout of reerug, wild zwijn en hazepeper of hazerug, met een stevige saus met rood fruit of tijm. De syrah-druif met zijn intense, diepe tonen van rood fruit en peper en zijn krachtige tannine biedt mooi tegenspel. Vergeet niet te decanteren!

De iets lichtere Crozes Hermitage is heerlijk bij gerechten met eend en duif. Heel bijzonder is de witte Hermitage of Châteauneuf-du-Pape, slechts 10 % van de oppervlakte daar is met witte druiven beplant. De beroemdste is de Condrieu: bloemig, mineralig en met zijn finish op hout heeft deze wijn body en is het een goeie combinatie met wit vlees, kreeft en andere schaaldieren. Tsja, wat te kiezen? De keuze wordt nog lastig, maar gelukkig is er meer dan één kerstdag en is de winter nog lang…

Ellen Jansen en Patrick van Leeuwen zijn liefhebbers van wijn in hart en nieren. Ze leveren en verkopen wijn vanuit onder andere wijnhandel Sjatoo Wijn & Fijn op de Biltstraat. Naar klanten in de winkel en naar verschillende horecazaken in de regio. Via Frisse Mosterd delen ze hun wijnkennis over (hun zoektocht naar) bijzondere druivensoorten en wijnen.

Sjatoo Wijn & Fijn
Herenstraat 19a, Breukelen
www.sjatoo.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl