Bier proeven in sfeervol winterparadijs

Met haar rode krulletjes en vriendelijke lach is ze bijna niet te missen in de Utrechtse horeca. Anja Netto is momenteel druk met de voorbereidingen voor de special edition van het Streekbierfestival. En dat allemaal met het Spoorwegmuseum als top locatie op vrijdag 22 december aanstaande.

Tekst: Florine Jongma
Beeld: Dylan Jake Vermaas

Anja rolde het Utrechtse horecaleven in door haar man Ron Netto, eigenaar van ’t Pandje. Hier leerde zij de fijne kneepjes van het vak, maar wilde toch liever onderweg zijn en op zoek gaan naar nieuwe ideeën.

Van Bietjes naar bieren
“Nadat ik samen met een vriendin de culinaire cateringservice Bietjes begon waar alles draaide om koken en catering, stond helaas de crisis voor de deur”, vertelt Anja. “We besloten daarmee te stoppen en ik wilde liever iets anders doen.” En zo ontstond in 2014 de eerste editie van het Streekbierfestival. “Mijn idee was om mensen van café naar café te laten lopen, waar ze vervolgens overal gezellig een biertje konden drinken. De speciaalbieren waren toen heel erg in opkomst. Ik had dit concept in mijn hoofd en had toen nog helemaal niet het idee dat het drie jaar later alleen maar groter en groter zou worden. Ik dacht dat het in de Nobelstraat zou blijven, maar zo sta ik 22 december ineens in het Spoorwegmuseum.”

Mensen staan centraal
Het leuke aan Anja is dat het haar niet zo zeer om het bier zelf gaat, sterker nog, ze vertelt dat het in haar ogen ook zo maar om koffie had kunnen gaan. “Bier is een leuk product, maar daar gaat het mij niet om. Ik ben geen bierkenner en geen bierbrouwer. Waar het mij echt om gaat zijn de mensen, daar zit de kern. Ik ben gepassioneerd door mensen, ik vind het leuk om met iedereen contact te hebben en dat is wat ook heel erg terugkomt in het Streekbierfestival.

Samenwerken
Zoveel mogelijk mensen moeten er profijt uit kunnen halen, van de bezoeker tot aan het biercafé en van de brouwerij tot aan de studentenkroeg. Het is leuk om op die manier te denken en om dan buiten de lijntjes te kleuren. Want waarom kan een festival niet plaatsvinden bij allerlei verschillende kroegen?”

Spoorwegmuseum
“Het Spoorwegmuseum vind ik een hele bijzondere locatie en nu kwam de kans om daar iets te organiseren. Ik ben daar lang mee bezig geweest en heb daar hard voor gewerkt. Ook kwam ik net uit het Streekbierfestival, dus de keuze voor een internationaal bierfestival op deze plek was dan ook snel gemaakt.”

Treinen
Het zijn namelijk de treinen die mij doen denken dat ik verder weg kom. Hoe leuk is het dan om daar een Streekbierfestival special edition te organiseren met bieren vanuit streken over de hele wereld? Ik vond dat een logische stap. Daarentegen wilde ik niet aan het concept komen van het huidige Streekbierfestival zoals bekend is in de Utrechtse horeca, dit is een special edition. Het is net even wat anders.”


https://streekbierfestival.nl
https://www.facebook.com/events/311402942670371/

Redactie FM
social@frissemosterd.nl