Pathé: bioscoopbezoek 2.0 gaat over een beleving

Meer dan 100 jaar oud versus 2 jaar jong. Van origine een theatergebouw versus een moderne multiplex-bioscoop. Gevestigd in hartje binnenstad versus even over de gele brug richting Leidsche Rijn. Ze hebben een relatie als broer en zus, en opereren onder dezelfde Pathé-familie: Pathé Rembrandt en Pathé CineMec Utrecht.

Tekst en Beeld: Kiki Mossink

We spreken theatermanagers Nynke van Huet (Pathé Rembrandt) en Coen Hoozemans (Pathé CineMec Utrecht). Een bezoekje aan een bioscoop draait puur om de films toch? Of niet?

Nynke: “Bij Pathé Rembrandt kom je hoofdzakelijk voor de films die er draaien, maar als je een zaal wil huren voor een presentatie of een evenement kan dat natuurlijk ook.” Coen: “CineMec is een multiplex-bioscoop met zeven zalen, wat inhoudt dat we niet alleen meer gericht zijn op het draaien van films. Een paar weken geleden hadden we zes verschillende activiteiten op één avond: de VR Cinema, livemuziek, een congres, een balletvoorstelling, een expositie en natuurlijk de normale programmering van de films. Omdat er hier een hoop ruimte is kunnen we veel tegelijkertijd én ook nog om het pand heen organiseren.”

Film blijft draaien

“Vroeger was Rembrandt bedoeld als theater. Er was één grote theaterzaal met een podium, een orkestbak en zoveel mogelijk stoelen.”, vertelt Nynke. “In de honderd jaar dat het gebouw bestaat is het vele malen verbouwd en uiteindelijk volledig ingericht op bioscoopbezoek. Het nostalgische gevoel bleef gelukkig en Pathé Rembrandt is voor Utrecht echt een begrip. Ouderwetse avondjes uit worden compleet gemaakt met een bezoekje aan de bioscoop.”

Maar is het echt nog van deze tijd, een bioscoop bezoeken? “Natuurlijk verandert de wereld om ons heen. Alles gaat sneller en mensen hebben veel keuze in hoe ze hun vrije tijd besteden. Pathé gaat hierin mee door naast reguliere film ook specials zoals opera, theater en muziek te vertonen. Het grote witte doek blijft altijd iets magisch houden.”

Coen: “Streamingdiensten zijn tegelijkertijd vriend en vijand eigenlijk. Een tijdje geleden zonden we bijvoorbeeld de finale-aflevering van Game of Thrones uit en de hele zaal zat vol. En weet je nog die miljoenen-bokswedstrijd? Het was drie uur ’s nachts en er zaten acht- tot negenhonderd bezoekers in de zaal. Het comfort en de beleving blijft altijd belangrijk voor mensen, ze komen daar speciaal voor. Gezien de ruimte en mogelijkheden in de filmwereld, kunnen we dat gelukkig mogelijk maken.”

Leukste tijd van het jaar

Twee paar ogen beginnen te glunderen wanneer ik naar de feestdagen vraag. Nynke: “Ja, dat zijn bij ons natuurlijk traditiegetrouw de drukste dagen van het jaar!” Coen: “En de leukste! Normaal heb ik een extreem volle agenda met allerlei verschillende afspraken, maar dan staan we met z’n allen te knallen ‘op de vloer’. Het zijn niet alleen feestdagen voor de bezoekers, maar ook voor ons. Je geeft een briefing aan twintig medewerkers in plaats van twee, en het kan zomaar zijn dat de directeur van Facility naast je popcorn staat te scheppen. Dat zijn echt de mooiste tijden. ”

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl