el greco utrecht gyros

Befaamde pita gyros bij El Greco

El Greco, het kleine tentje op de hoek bij de Ganzenmarkt, is een befaamde plek voor snackend Utrecht. Wana en Ari Kampranis hebben de zaak al bijna twintig jaar en inmiddels is El Greco uitgegroeid tot een begrip.

Tekst: Lily Lange
Beeld: Lily Lange

Wana en Ari komen allebei uit de buurt van Thessaloniki in Griekenhland. Wana is geboren in Nederland, groeide tot haar zestiende op in Griekenland en kwam toen weer terug naar Utrecht. Ari is naar Utrecht verhuisd toen hij 21 jaar oud was. De twee hebben elkaar hier in de binnenstad ontmoet, tijdens het uitgaan in café de Flater. De vonk sloeg over en nog steeds is het stel onafscheidelijk.

Pita gyros

Toen Wana en Ari de snackbar overnamen was er al vijftien jaar niets meer aan het pand gedaan. Ze hebben de zaak verbouwd en van top tot teen schoongemaakt. “Na de verbouwing begonnen we nieuwe klanten te krijgen”, zegt Wana. Destijds hadden ze al bedacht dat ze de beste gyros van de omgeving wilde maken met hun eigen kruidenmengsel. “We hebben onze gasten laten proeven, want hun mening is het belangrijkst. Iedereen was positief en het recept hebben we sindsdien nooit meer aangepast.”

Een begrip

Ook de zoons van Ari en Wana werken in de snackbar. Wasilis is de oudste en werkt vijf dagen in de week bij zijn ouders, maar ook de jongste, Stavros, helpt op zaterdag een paar uurtjes mee. Ari en Wana dringen het overnemen van de snackbar niet op aan hun zoons, maar zouden het natuurlijk wel leuk vinden. Wasilis heeft hier ook wel oren naar. “Ja, toch! Ik zou het wel willen overnemen, waarom niet”, zegt hij enthousiast. Laten we het hopen, want de pita gyros van El Greco is niet meer weg te denken uit Utrecht. Zeker niet als je om na het stappen weer buiten staat en wat lekkers wilt. El Greco is op vrijdag en zaterdag namelijk tot vijf uur ’s nachts geopend.

Nachtwerk

Toch maken ze eigenlijk nooit gekke dingen. “Wij werken voor tachtig procent met vaste klanten en die weten gewoon: ‘je moet je gedragen’. De mensen respecteren ons. Het is tot nu toe echt gezellig en anders houd je het ook niet lang vol hoor.” En hoewel het in de nacht werken wel steeds zwaarder wordt nu ze een dagje ouder worden, zoals Wana dat zelf zegt, genieten ze er nog wel met volle teugen van. “Je neemt niet een bedrijf over waar je maar een jaar je best voor doet en je laat het ook niet over aan personeel en gaat zelf minder werken. Nee, je moet je gewoon elke dag weer voor honderd procent inzetten. En dat doen we nog steeds met alle liefde.”

El Greco
Ganzenmarkt 28
Website

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl