Over de Grens bij Nazrul Zulfiqar van Taj Mahal

Om te genieten van traditionele buitenlandse gerechten hoef je geen stap buiten onze stadsgrenzen te zetten. Utrecht is internationaal en barst van verschillende culturen. Dit zie je terug in het grote aanbod van buitenlandse restaurants en eettentjes. Tijd om deze onder de loep te nemen! In Over de Grens laten we de gezichten en gerechten van deze zaken zien.

Tekst: Max de Valck
Beeld: Asmara Matulessy

Nazrul Zulfiqar is al ruim dertig jaar eigenaar van restaurant Taj Mahal in de Zadelstraat. Een van de oudste Indiase restaurants in Nederland. Aan de bar krijg ik een papadum voorgeschoteld met lekkere sausjes. Het is nog geen zes uur ’s avonds en de zaak zit al stampvol. De grote Oosterse lampen aan het plafond en de traditionel muziek geven direct een vakantiegevoel.

Focus op Utrecht

Nazrul is geboren in Oost-Pakistan, wat sinds 1971 het huidige Bangladesh is. Deze streek staat bekend om haar diverse curry’s en tandoori gerechten. Op zijn negentiende vertrok Nazrul naar Nederland; hij zag geen toekomst is zijn moederland en stortte zich op het Amsterdamse bedrijfsleven. Koken kon hij zelf niet, dus at vrijwel elke avond in een Indiaas restaurant. Omdat het aanbod niet erg groot was, besloot hij een restaurant te openen in de Reguliersdwarsstraat. Restaurants in Rotterdam, Hilversum en Utrecht volgden. Toen hij zijn blik wierp op Utrecht was hij meteen verliefd op de stad en voelde zich hier thuis. Hij besloot zich te focussen op onze stad en verkocht zo’n vijf jaar geleden de andere vestigingen.

Indiaas is populair

In Utrecht waren weinig Indiase restaurants. “Dit komt vooral omdat mensen toen niet bekend waren met dit eten. Ze dachten vooral dat het heel erg pittig was. Toen het restaurant in 1984 opende liep het daarom niet direct storm. Nu is het populairder dan ooit. Mensen zijn opzoek naar gerechten met verse ingrediënten, biologische producten en een ouderwetse manier van koken zonder al die toegevoegde smaakstoffen. Utrecht is een perfecte stad voor Indiaas eten. Het barst hier van de studenten en ik merk dat zij houden van Oosterse culturen. En er zijn natuurlijk veel mensen uit het buitenland in de stad.”

Lievelingsgerecht

Het favoriete gerecht van Nazrul is Chicken Jalfrezi. “Een medium hete curry die mijn moeder vroeger altijd voor mij maakte.” Het gerecht staat daarom ook op de kaart van Taj Mahal en wordt prachtig geserveerd in meerdere Oosterse schaaltjes met rijst en naan. Een plaatje om te zien en haast zonde om op te eten. Wellicht opent Nazrul in de toekomst een derde vestiging in de stad, zodat liefhebbers van Indiaas eten niet in de rij hoeven te staan om de cultuur van Bangladesh te proeven.

Taj Mahal
Zadelstraat 26
www.tajmahal.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl