Pure ambacht: Bij de Veldkeuken staat ambacht centraal


Hippe plekken die voldoen aan de laatste trends schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe is het met de horecagelegenheden waar het écht nog draait om de ambacht en de passie voor producten waarmee gewerkt wordt? In de rubriek Pure Ambacht gaan we terug naar deze oer-Hollandse plekken.

Tekst: Florine Jongma
Beeld: Femke de Winter

Op landgoed Amelisweerd is het koud en guur. Eenmaal binnen bij de Veldkeuken zorgt de sfeervolle inrichting en vriendelijke bediening voor warmte en gezelligheid. Wat ooit begon als bakfiets met koffie, taart en soep is achttien jaar later uitgegroeid tot een huiselijke ruimte middenin de natuur.

Simpel en klein

Het werken met streekproducten staat centraal bij de Veldkeuken en bijna alles wordt zelf gemaakt. Van de verschillende broden uit de bakkerij op landgoed Nieuw-Amelisweerd tot aan het koken met de groenten van de tuinderij. Eigenaren René en Juliette vertellen maar al te graag over hoe het allemaal ooit begonnen is. “Destijds waren op het landgoed al de tuinderijen. De gedachte dat alles voor het oprapen lag deed ons doen beseffen dat wij hier iets mee moesten gaan doen. We kregen een ventvergunning voor twee tafeltjes met acht stoeltjes om op het landgoed onze eigengemaakte producten te verkopen. Dat was meer theater dan dat het horeca was. Het bleef allemaal heel simpel en klein”, vertelt René.

Uitbreiding

Door het succes van het fietskarretje kregen René en Juliette de vraag vanuit de gemeente of zij naar het bezoekerscentrum wilden verhuizen. “Wij hebben het daar toen opgeknapt, maar het mocht allemaal niet te commercieel worden. Er was daar meer ruimte om onze taarten uit te stallen en zijn daarnaast ook broodjes gaan maken. Zo werd het assortiment langzamerhand uitgebreid”, vertelt Juliette. Het oude koetshuis werd omgetoverd tot een bakkerij, waar René nu nog steeds dagelijks broden staat te bakken. Vanaf dat moment begon de Veldkeuken serieuze vormen aan te nemen en ook de taakverdeling begon te veranderen. Juliette werd verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de Veldkeuken en René werd steeds creatiever in de bakkerij.

Streekproducten

Voor René en Juliette is het niet meer dan normaal om te werken met streekproducten. “Tuurlijk heeft niet iedereen de luxe om een moestuin naast de deur te hebben”, vertelt Juliette. “Het gaat er om dat we zoveel mogelijk zoeken naar producten uit onze directe omgeving, hiermee brengen we echt de verbinding tussen de consument en de producent, maar ook met het landschap.” Hierbij is het ook belangrijk dat je weet wat je eet, legt René uit. “Als wij mensen vertellen waar onze producten vandaan komen, krijgen zij hier meer aandacht voor en dat heeft vervolgens invloed op hoe zij het eten proeven.”

Delen

Juliette vertelt dat delen één van de belangrijkste kernpunten is binnen de Veldkeuken. Zo legt ze uit dat er geen geheime recepten van de kok zijn. “Een leuk voorbeeld daarvan is dat wij met de bakkerij actief zijn op Instagram. Hier is een wereld voor ons open gegaan. Het grappige is dat het helemaal niet is bedoeld als reclamemiddel, het is juist een heel mooi uitwisselingsplatform. Wij willen graag inspireren, kennis delen en samen een stapje verder komen. Er komen zelfs bakkers uit het buitenland naar onze bakkerij. Wij hebben contact met mensen uit Argentinië tot aan Nieuw-Zeeland en van de Verenigde Staten tot aan Schotland.

Nieuwe bakkerij

Inmiddels is de bakkerij uit zijn jasje gegroeid en vertelt Juliette over de werkzaamheden voor een nieuwe bakkerij in een monumentale boerderij. “Als alles straks klaar is hebben we een ambachtelijke bakkerij, met daarbij een gekoelde patisserie werkplaats waar gemakkelijker met zuivel en chocolade gewerkt kan worden. Ook komt er een echte landgoedkeuken waar we werken met slowfood. Daar pruttelen straks allerlei sauzen, soepen & chutneys. Bezoekers kunnen straks naar binnen gluren, dus ze kunnen echt de koks op hun vingers kijken. Dat is ontzettend leuk.”

De Veldkeuken
Koningslaand 11a Bunnik
www.develdkeuken.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl