alicia merlotgenoten

Wij(n) Utrecht – Syrah & specerijen

Elke morgen wanneer ik mijn gifgroene lowrider bike met frisse tegenzin van het slot haal, het zadel opklim en de eerste duw tegen de trappers geef, besluipt mij een melancholisch gevoel. Weer zo’n dag. Terwijl mijn forens tocht door ons Utrecht een prachtige tocht is. Langs oude grachten, nieuwe restaurants en hippe koffietentjes.

Haastig fiets ik door Lombok en al haar culturen. Heel even bevinden mijn zintuigen zich ergens anders. De geurende specerijen, het verse fruit en het geroezemoes van een echte soek vliegen je om de oren. Het aroma van verse koffie kietelt mijn neus en de klanken van een accordeon piercen mijn oren wanneer ik langs Utrecht Centraal fiets. De herinnering aan een prachtige ‘rooftop terrace’ in Marrakesh doemen in mijn hoofd op.

1001 wijnsmaken

Daar dronk ik een volle, zwoele en kruidige Syrah weet ik nog. Vleugje kaneel, kardemom, een hint van koffie. Zo een Syrah waarvan je wangen gaan gloeien en je hart eigenlijk ook. Met dat warme gevoel fiets ik verder, het chaotische stadsverkeer toetert om mij heen. Ik glimlach volmondig. En ik besluit dan dat ik straks na mijn drukke werkdag een glas wijn verdien.

Wijn is niet alleen wijn, het is een beleving. In Marrakesh, maar ook in Utrecht. Op sommige dagen heb je behoefte aan een fris glas Sauvignon Blanc, andere dagen snak je naar een zwaarmoedige Cabernet. Net hoe je pet -of fez- staat. De horeca in Utrecht biedt genoeg mogelijkheden om je wijnhart en herinneringen op te halen. We kunnen een beetje van elk land, elke wijnstreek beleven en proeven in Utrecht. Er zijn een hoop verrassingen te ontdekken! Deze druilerige dag gaat mijn voorkeur uit naar díe Syrah.

Half zes, ik pak mijn stalen ros uit het rek en bel een vriendinnetje. We gaan Utrechtse herinneringen maken. Of vergeten, tja soms zijn er ook van díe avonden. Op naar de Twijnstraat!

Proeftip

Wat? Syrah “Tandem” Alain Graillot, Marokko (ze schenken wijnen uit Lebanon, Israël en Marokko)
Waar? Wijnbar & Bistro Zies, Twijnstraat 58

Alicia van den Berg, ook bekend van @Merlotgenoten, steekt haar neus in ieder wijnglas dat ze tegenkomt. Ze ruikt, ze proeft en ze beschrijft haar bijzondere ervaringen met wijn.

Portret Alicia: Huib Dommers

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl