Amadea Boneschansker: “Van kinds af aan wil ik al iets voor dieren doen”

Lekker eten is belangrijk. Maar als we in een restaurant zitten, vragen we ons niet bij elke hap af of het bordje heerlijkheid wel goed voor mens, dier en planeet is. Tijd voor verandering vindt Amadea Boneschansker (34). Zij strijdt mee met de revolutie van De Vegetarische Slager.

Tekst: Dennis Jongeling
Beeld: Inge van den Broek

In het kantoor aan de Utrechtse Vecht wordt dagelijks gewerkt aan de vegetarische revolutie, die overigens ook goed te ruiken is als we binnenkomen. “We hebben net geluncht met onze vegetarische saucijzenbroodjes”, vertelt brandmanager Amadea. Wat houdt die revolutie in? “Het uiteindelijke doel is dat er geen dieren meer geslacht worden voor menselijke consumptie. Je kan lekker blijven eten, maar het onderdeel ‘dier’ valt gewoon uit de keten. Je kan nog steeds vlees eten, maar dan dus plantaardig vlees.”

Net ‘het echte werk’

Tien jaar geleden werd De Vegetarische Slager opgericht door Jaap Korteweg. Ze verkopen diervrij vlees; plantaardige vleesvervangers die soms bijna niet van ‘het echte werk’ zijn te onderscheiden. Sinds begin 2017 werkt Amadea bij ‘de Slager’. “Eigenlijk wilde ze altijd al iets voor de dieren doen. Ik heb hiervoor bijvoorbeeld bij een cosmeticabedrijf gewerkt waar ik me bezighield met ethiek en dierenrechten”. Dat Amadea als kind al bezig was met dierenwelzijn, blijkt ook uit de laatste keer dat ze vlees heeft gegeten: “Toen was ik acht jaar, dat was een stukje rundvlees. Toen ik vroeg van welk dier het dan kwam, vertelde mijn vader dat het van een koe kwam. Ik begon allerlei vragen te stellen. Was het dan een zieke koe? Is hij dan doodgegaan of hebben ze er gewoon een stukje van afgesneden? Ik heb op dat moment voor de rest van mijn leven besloten om nooit meer vlees te eten.”

In de tijd tussen haar laatste stukje vlees en nu, is er al veel terrein gewonnen voor de vegetariërs. “Ik ben opgegroeid in Drenthe, toen ik besloot te stoppen met vlees vonden ze dat wel een beetje gek. Op school was ik letterlijk de enige; zelfs de leraar zei ‘joh, doe even normaal.’ Maar dat is nu al helemaal veranderd.” Dat ziet Amadea ook terug in de Utrechtse horeca. “Ik ben echt fan van BROEI, daar heb ik mijn verjaardag ook gevierd. Maar ik zag laatst ook bij Roost aan de Singel onze vegetarische spekjes op de kaart staan.”

“Ik word er heel blij van als een tent die volop vlees serveert dan ook vegetarisch vlees verkoopt en dat niet onder een speciaal kopje vermeld. Als het echt als ‘vegetarisch’ wordt bestempeld, dan denken de vleeseters vaak sneller ‘dat is niets voor mij’.” Hoe lang duurt het voordat de revolutie is voltooid? “Niet zo lang meer”, denkt Amadea. “Dat hangt af van de consument, maar het zou geweldig zijn als we er over enkele tientallen jaren weer helemaal anders voor staan dan nu.”

Redactie FM
social@frissemosterd.nl