Babs van Geel van Stichting (eet) Met je Hart

Babs van Geel is geen horecaondernemer. Ze staat niet achter een bar, in een keuken, of in het weekend aan de knoppen van een mixer te draaien. Wel is ze regelmatig te vinden in de Utrechtse horeca; vaak vergezeld door een groep ouderen.

Tekst: Kylie Fletcher
Beeld: Xenia Blair

De fotografe maakt een aantal jaar geleden een documentaire over Greetje. Een oudere vrouw, geïsoleerd door eenzaamheid. Ze krijgen een band, en Babs komt erachter dat Greet onderdeel is van een grote groep vergeten ouderen. (Eet) Met je Hart werd geboren: een stichting die eenzame ouderen uit hun isolement probeert te halen, onder andere met hulp van de (Utrechtse) horeca.

Sociaal ondernemerschap

Het sociale en ondernemende is Babs met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders stonden altijd voor iedereen klaar. Ze hebben altijd veel ontwikkelingswerk gedaan. Ik kom uit een warm nest; een grote Brabantse familie met oma als grote voorbeeld. Toen zij zelf een jonge moeder was van negen kinderen, vond ze tussen het voeden door tijd om haar melk aan moeders te geven die het nodig hadden. Ik was vroeger best naïef. Ik wist niet hoe erg het gesteld was met de eenzaamheid onder ouderen, omdat ik er nooit mee in aanraking was gekomen. Totdat ik Greetje ontmoette en verder op onderzoek uitging. Toen wist ik dat ik iets moest doen”, vertelt Babs.

Dat ‘iets’ werd een stichting. In 2013 is de aftrap van (Eet) met je hart, in Mas restaurant (tegenwoordig Héron) in Utrecht. De stichting neemt eenzame ouderen, afkomstig uit dezelfde wijk, mee uit (eten). “In het begin deden er zeven Utrechtse restaurants mee. Nu zijn we werkzaam in twintig gemeenten, met elk een eigen team vrijwilligers. Er doen nu zo’n 400 zaken mee, waarmee we landelijk ruim 1500 ouderen helpen. Het doel van de stichting is om de eenzaamheid van deze ‘vergeten ouderen’ te verzachten. Zij hebben ons grootgebracht. Sta daar ook eens bij stil en kom in actie. Het hogere doel is dan ook om anderen te inspireren en structureel iets te doen. Er ontstaat door de maandelijkse ontmoetingen iets bijzonders. Ze brengen mensen echt met elkaar in contact”, vertelt Babs.

Even kletsen

“Nu de stichting zo gegroeid is, hoef ik niet meer te managen. Daar zijn nu anderen voor”, vertelt Babs. “Daardoor sta ik er iets verder vanaf, maar ik wil zeker blijven aanschuiven. Nu heb ik wel weer meer tijd voor mijn fotografie. Zo maak ik een rubriek voor het meidenblad Girlz, waarin ik meiden met een bijzonder, maatschappelijk verhaal portretteer. Met jongeren of ouderen werken is eigenlijk niet zo verschillend. Met beide heb ik snel een klik. Mijn kracht ligt in het contact maken met mensen. Ik moet eerst altijd even kletsen.”

Impact

“Laatst zei een van de ouderen tegen mij: ‘Ik wilde een euthanasieverklaring ondertekenen, maar nu niet meer.’ Ik kon wel janken van geluk. Deze man heeft jarenlang een zware mantelfunctie gehad, totdat zijn partner overleed. Daarna wilde hij ook niet meer verder. Maar door ‘Met je hart’ leeft hij nu weer helemaal op. De ontmoetingen kunnen dus echt impact maken op iemands leven. Ik besef vaak te weinig wat ik in werking heb gezet. Zo heb ik vorig jaar een TEDtalk gedaan. Ik durfde eerst niet, maar ben het gewoon gaan doen. Door de jaren heen heb ik mijn grenzen durven verleggen en de TEDtalk is daar zeker een resultaat van. Ik kreeg daar zulke complimenten, ik was ontroerd. Het is mijn persoonlijke missie om anderen te inspireren. En het is een win-win situatie. Want het is niet alleen maar geven, je krijgt ook veel terug”, aldus Babs.

Redactie FM
social@frissemosterd.nl