Don Dining Kounosuke, traditioneel Japans eten in Utrecht

Nog geen jaar geleden zijn Kanako (34) en haar man Tomotake (33) naar Nederland gekomen. Ze willen mensen kennis laten maken met écht Japans comfort food. En dat is geen sushi, maar de ‘donburi’: een rice bowl met verschillende toppings. Dit najaar opende het jonge stel Don Dining Kounosuke aan de Westerkade. Zij ontfermt zich over de gasten en hij staat in de keuken met chef Melchi (28).

Tekst: Nadia Khaleghi
Beeld: Kevin Kwee

“We hadden beiden een goede baan bij een groot Japans bedrijf en maakten lange dagen. Het bedrijf zat middenin Ginza, het dure deel van Tokio. Na het werk gingen wij veel uiteten, daar is onze passie voor goed eten ontstaan.”

Potentie in Utrecht

“We wilden altijd al in het buitenland wonen en werken. En niet veel mensen weten het, maar Nederland en Japan hebben bijzonder goede betrekkingen. Het was dus makkelijk voor ons om hierheen te komen en alles was vrij snel geregeld. Waarom Utrecht? Amsterdam heeft een aantal goede Japanse restaurants en Rotterdam vinden we te veel gericht op expats. Utrecht voelt als een groot dorp, maar heeft toch alles van een grote stad. Daarbij zagen we potentie in de markt en er was nog geen aanbod in wat wij wilden gaan doen.”

Japanse gastvrijheid: omotenashi

“Wij zijn blij wanneer mensen echt het gevoel hebben gehad even in Japan te zijn geweest. Iedere dag doen we ons best om een authentieke Japanse sfeer neer te zetten. We willen mensen kennis laten maken met onze ‘omotenashi’; een Japans woord voor de ziel van gastvrijheid.”

Hollandse directheid

“De directheid van Nederlanders is wel even wennen. Ze laten meteen weten wat ze ergens van vinden: zowel positief als negatief. Maar uiteindelijk vinden we dat vooral heel fijn, want met zulke feedback kunnen we direct aan de slag. Hopelijk hebben we over vijf jaar meer filialen van Don Dining Kounosuke. We willen namelijk zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met deze kant van de Japanse keuken. Wie weet, misschien zijn we over een aantal jaar wel een begrip in Nederland!”, aldus Kanako.

Don Dining Kounosuke
Westerkade 27
www.don-kounosuke.com

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl