Garderobedame Erne Blondeau: “Soms bestellen ze bier bij me”

Is je jas weleens gestolen tijdens het uitgaan? Dan was er die avond waarschijnlijk niet zo’n held als Erne Blondeau (22) aanwezig. Sinds anderhalf jaar is zij met regelmaat in de garderobe van Ekko te vinden om jouw spullen te bewaken.

Tekst: Dennis Jongeling
Beeld: Froukje de Jong

“Ik ben als vrijwilliger bij EKKO achter de bar begonnen. Gewoon uit nieuwsgierigheid, hoe zo’n poppodium eigenlijk werkt. Dat beviel erg goed, ik zag allemaal toffe bandjes tijdens m’n werk die ik eerst nog niet kende.” Na een jaar achter de bar verhuisde Erne een verdieping hoger in het gebouw, naar de garderobe van Ekko. “Dat was wel anders, maar ook heel leuk. Hier kan je gewoon een praatje maken, ik kan oprecht aan de mensen vragen hoe hun avond was. In de rustige uurtjes zit ik meestal een boek te lezen, dan raak ik ook weleens met mensen aan de praat over dat boek, dat zijn wel echt leuke gesprekken.”

Een gezellige garderobe

In de garderoberuimte valt gelijk op dat er moeite is gedaan om het er een beetje gezellig uit te laten zien. In de hoek staan wat knuffelbeertjes en aan het plafond hangt een sliert slingers. “Die slingers heb ik vorig jaar met kerstavond opgehangen, om toch een beetje kerstsfeer te creëren hier.” Bij de garderobe komen natuurlijk ook vaak genoeg mensen met net een glaasje te veel op. “Dat kan soms wel heel grappig zijn”, vertelt Erne lachend. “Soms komen ze hier aan de balie staan en zeggen ze: ‘Twee bier graag!’ Of ze halen een willekeurig briefje uit hun zak en geven die aan me: ‘Deze jas alsjeblieft’. Eigenlijk zou ik moeten testen hoe lang het duurt voordat ze er zelf achter komen, maar meestal zeg ik gewoon meteen dat het niet het goede briefje is.”

Het grootste voordeel vindt Erne dat je bij de garderobe elkaar gewoon lekker kan verstaan. “Tijdens de laatste editie van Le Guess Who konden de mensen hun hele avontuur van het weekend aan mij kwijt en konden we nog ideeën uitwisselen voor de volgende dag.” Van die kleine gesprekjes die ze met de bezoekers heeft, kan ze dan ook erg genieten. “Het ophangen van een jas geeft me niet per se die bevrediging, maar die gesprekken zijn erg leuk. Daarnaast is het natuurlijk mooi om iemand aan het einde van de avond een goede reis naar huis te wensen.”

Redactie FM
social@frissemosterd.nl