Hamid El Hafian maakt in alle vroegte restaurants schoon

In de zeldzame uurtjes dat de Utrechtse kroegen en restaurants gesloten zijn, werken er een paar mensen keihard om de zaken weer mooi te krijgen voor een nieuwe dag. Hamid El Hafian (36) rijdt bijna elke nacht vanuit Maarssen naar Utrecht om onder andere horeca zaken zoals STAN&CO schoon te maken.

Tekst: Dennis Jongeling
Beeld: Daphne Verbeek

“Ik had nooit gedacht dat ik als schoonmaker zou gaan werken”, vertelt Hamid terwijl zijn dienst er net op zit. Het is half 10 ’s ochtends en STAN&CO ziet er blinkend schoon uit. De medewerkers druppelen langzaam binnen om de zaak klaar te maken voor de eerste gasten. Hamid staat bij de koffiemachine: “Wil je koffie?”, vraagt hij aan een van de dames die net aan haar dienst wilt beginnen. Als hij weer rustig zit, gaat hij verder: “Ik kom eigenlijk uit de autobranche, maar door de recessie was dat voor mij vanaf 2009 niet meer mogelijk. Mijn vrouw had toen een parttimejob bij een bedrijf waar ze in de avonduren schoonmaakte, ik ging dan weleens mee om haar te helpen. Die mensen waren niet tevreden over het schoonmaakbedrijf, maar wel over de werkzaamheden van mijn vrouw. Ik heb toen eigenlijk spontaan gezegd ‘joh, je kan ons ook gewoon inhuren’, en zo is het balletje gaan rollen.”

Eigen schoonmaakbedrijf

Ondertussen heeft Hamid al acht jaar zijn eigen schoonmaakbedrijf Stichtse Vecht en heeft hij zes medewerkers in dienst. “Het is niet makkelijk gegaan hoor, maarja, ‘hard werken wordt beloond’ zeggen ze altijd.” Via via kreeg hij in 2010 zijn eerste schoonmaakpand aangewezen, destijds De Colonie. “Ik ben niet te beroerd om te werken en ik had destijds geen werk. Mijn instelling was ‘we gaan er gewoon tegenaan en we gaan lekker werken.’ We zijn nu bijna acht jaar verder en ik mag eigenlijk niet klagen.”

Hamids dagen beginnen meestal rond 4 uur ’s nachts. Hij maakt zelf twee panden schoon en moet ook het werk van zijn werknemers in andere zaken regelmatig controleren. “Hoe ziet zo’n dag eruit? Vermoeiend!”, zegt hij lachend. “Maar nee, je hebt eigenlijk maar van 1 uur ’s nachts tot 9 uur ’s ochtends om de meeste zaken schoon te maken, dat is gewoon keihard werken.” Hamid is zich inmiddels wel bewust geworden, dat hij niet alleen maar moet werken. “In de eerste drie jaar was het alleen maar werken. Ik moest ook wel, ik heb een gezin en dat draaide ook gewoon allemaal door. Maar nu ga ik er wel af en toe even tussenuit, gewoon verstand op nul om er vervolgens weer keihard tegenaan te kunnen gaan.”

Voldoening

Ondanks dat Hamid nooit had kunnen bedenken schoonmaker te worden, bevalt het werk hem toch goed. “Je komt hier binnen en je denkt ‘wat een teringzooi’. Maar als je eenmaal klaar bent en de werknemers even de frisse geur opsnuiven en zeggen dat het zo lekker ruikt… Ja, dat geeft wel voldoening.”

En wie maakt er thuis eigenlijk schoon? “Mijn vrouw!”, lacht Hamid. “Ja serieus, thuis doe ik echt heel weinig. Al help ik haar weleens met de ramen lappen hoor!”

 

Redactie FM
social@frissemosterd.nl