Joey Koetze: “Ook voor een afwasser is voorbereiding alles”

Joey Koetze (22) is inmiddels meer dan drie jaar werkzaam als afwasser bij American Steakhouse Broadway. En hoewel hij het nu allemaal met twee vingers in de neus doet, is dat niet altijd zo gegaan. “Op mijn eerste dag was het gelijk super druk en ben ik alleen in de middag heel even ingewerkt.”

Tekst: Sander Geelen
Beeld: Mark Koolen

Een aantal jaar geleden vond Joey het tijd voor een extra baantje, naast zijn vaste werk bij de Albert Heijn. Aangespoord door zijn vader kwam hij toen bij Steakhouse Broadway terecht. “Het was mijn eerste baantje in de horeca. Ik dacht: ik begin op een rustige avond, op de dinsdag. Even een beetje inkomen.” Niets bleek minder waar. Nadat hij om twee uur in de middag uitleg over de afwasmachine en zijn werk heeft gekregen, begint de avond. “Ik moest gelijk aan de bak. Je moet vooral handigheid krijgen met de borden en bakjes, daarna gaat het bijna vanzelf.”

Naast afwassen helpt Joey ook de keuken waar hij kan. “Ik haal producten uit het magazijn, marineer af en toe de ribs en maak kruidenboter en knoflooksaus. Ook ruim ik de bestellingen op die twee keer per week binnenkomen.”

Opgewerkt tot pro

Dat het werk als afwasser hem nu van een leien dakje gaat, wil niet zeggen dat het saai is geworden. Integendeel. “Het is vrijwel altijd druk en ik moet blijven switchen tussen de keuken helpen en afwassen. Dat is erg belangrijk.” Daarnaast werkt Joey nu ook nieuwe collega’s in. “Wat ik nieuwe mensen vooral meegeef is dat voorbereiding alles is”, legt Joey uit. “Als je op het drukste moment van de avond ineens geen afwasmiddel meer hebt voor de machine, dan heb je natuurlijk een probleem. Elke nieuwe collega moet zijn eigen manier vinden in het vullen van de afwasrekken. Ze krijgen er vanzelf handigheid in. Daar probeer ik ze niet teveel in te sturen.”

Of hij in de toekomst nog een andere positie in de keuken ambieert, daar is Joey nog niet zeker over. “Ik heb al wel een aantal keer ‘uitgever’ gestaan, de schakel tussen de keuken en de bediening, zeg maar. Het werken aan de koude kant in de keuken heeft me altijd wel getrokken, maar daar heb ik nog niet de juiste kwaliteiten voor.”

 

Redactie FM
social@frissemosterd.nl