Cocktailshaker en ondernemer Lodi von Schmidt

Voor Lodi von Schmidt (38) begint het maken van cocktails al op jonge leeftijd. Al sinds zijn zestiende is hij erin geïnteresseerd. “Mensen een mooie avond bezorgen is een van mijn grootste passies, en het bereiden van een goede cocktail is daar een onderdeel van.”

Tekst: Sander Geelen
Beeld: Jacco Oskam

De in Scheveningen geboren Lodi doet er niet lang over om deze passie werkelijkheid te maken. Op zijn 21e begint hij bij Hemmingway in Utrecht achter de bar en is al gauw barhoofd. Op zoek naar een nieuwe uitdaging belandt hij via een vriend bij Club Storm, waar hij na twee jaar, in 2002, de leiding krijgt over de cocktailbar. “De manager liet het reilen en zeilen van die bar voor een groot deel aan mij over. Ik had veel vrijheid in het bereiden van cocktails en het samenstellen van de kaart”, vertelt Lodi.

Op cursus

“Mijn allereerste cocktailcursus kreeg ik van Adrian Wixcey, een grootheid binnen de cocktailwereld. Die cursus was in een dorpje vlakbij Harderwijk in een oude bruine kroeg en duurde twee uur. Ik geloof dat ik een mojito moest maken. Ik wist gelijk dat ik hier meer mee wilde doen.” In die tijd werkte hij ook een tijdje voor Fabulous Shaker Boys. Hij gaf zelf veel cocktailworkshops en hij leerde anderen om ouderwetse cocktailbarren in een nieuw jasje te steken. “Over het algemeen bestond er nog een ouderwets idee van zo’n soort bar. Ze bestonden vooral in hotels of vliegvelden en bartenders droegen nette kleding. Dat idee was langzaam aan het veranderen. Het werd allemaal wat flitsender; met meer show en innovatieve cocktails.” De cocktailbar bij Club Storm in Utrecht was dan ook een van de eerste bars in het ‘nieuwe jasje’.

Het geheim van een goede cocktail ligt volgens Lodi geheel aan de klandizie. “Hier komt het goede gastheerschap ook om de hoek kijken”, legt hij uit. “Je moet kijken met wat voor mensen je te maken hebt. Sommigen willen graag verrast worden en anderen willen een klassieker op de kaart zoals bijvoorbeeld een daquiri. Daar hou ik bij het samenstellen van de kaart ook altijd rekening mee.”

Taste Case

Tegenwoordig is de 38-jarige op verschillende fronten actief in de horeca. Zo heeft hij zijn eigen bedrijf opgezet: Taste Case. Waar hij workshops en trainingen over cocktails en drank geeft. “Momenteel ben ik vooral werkzaam bij restaurant BADHU, daar run ik de keuken”, vertelt hij. “Die overgang vanaf cocktails is vrij makkelijk. In zekere zin is cocktails maken hetzelfde als koken. Je bent bezig met de juiste smaken te combineren.”

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl