Leerling-kok Nick Pieterson: “Ik geniet evenveel van kreeft als van een bal gehakt”

Sinds september 2017 werkt Nick Pieterson (20) als leerling in de keuken bij Het Ketelhuis. Onder leiding van chef Robin van Groenestijn staan er nog twee jongens in de keuken, allen eind twintig. Nick voelt het leeftijdsverschil wel: “In de keuken bij Madeleine Bar Bistro werkte ik met andere leerling-koks, dat is toch wel anders.”

Tekst: Mette Dijkstra
Beeld: Jacco Oscam

Nick is wat overdonderd door het interview: “Ik ben maar een leerling, waarom zou je mij nou willen spreken?” Zowel bij Madeleine als bij Het Ketelhuiss heb ik met Nick gewerkt, en de bescheidenheid die ik van hem ken, klinkt in veel antwoorden door. Zo ook de manier waarop hij met koken in aanraking is gekomen. Niks geen grote droom, gewoon doen wat je leuk vindt. Daar gaat het om.

Horeca verslaafd

“Ik moest tijdens school een administratieve stage lopen, dat werd een stage in de keuken bij MaS Restaurant.” Hij lacht. “Toen stond ik opeens drie weken te koken.” En horeca is verslavend, dus daar stop je niet zomaar mee. “Tegen het einde van mijn schoolvakanties jeuken mijn handen wel weer ja, dan wil ik aan het werk.”

Het einde van zijn opleiding tot zelfstandig werkend kok is in zicht. En dan? “Ik heb niet per se de ambitie om chef te worden. Ik ben pas twintig, hè?” Doorstuderen is het plan, iets creatiefs met fotografie en video. “Vroeger tekende ik heel veel, maar dat komt er nu niet meer van.” Hij lijkt te zoeken naar een verklaring voor zo weinig vrije tijd. “Ja, vier dagen werken en nog een dag naar school. Eigenlijk zit ik nooit meer achter een bureau.”

Even over eten… “Ik houd wel van duur eten: oesters, kaviaar, kreeft. Terwijl ik er eigenlijk geen geld voor heb, heb ik het er wel voor over om me een avond helemaal in te laten pakken. Maar een broodje bal vind ik ook heerlijk hoor!” De laatste keer uit eten die indruk maakte, was bij L’Ami Jean, in Parijs. “Met Rik de Jonge, de chef van Madeleine. Ik zag gelijk waar hij zijn inspiratie opdoet. Planken vol charcuterie, cornichons en gerechten geserveerd in pannetjes.”

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl