In gesprek met Robbert Kalff van gaykroeg Kalff

Robbert Kalff is eigenaar van de gelijknamige gaykroeg Kalff. Zijn naam is inmiddels meer een merk dan zijn achternaam. Met zijn 47 jaar is Robbert nog lang niet uitgedroomd. “Nog een keer een kroeg hoeft niet, maar een strandtent of hotel zou ik nog wel willen beginnen.”

Tekst: Mette Dijkstra
Beeld: Merel van den Enden

“Dit werk heeft me op zoveel vlakken veranderd. Ik was een enorme flierefluiter en toen moest ik opeens serieus ondernemen. Ik wist vooraf niet dat ik in staat was tachtig uur per week te werken.” We zitten in zijn ‘café’. Eigenlijk is het dat dus niet, want je bent pas café als je ook eten serveert. “Maar het klinkt zo lekker; Café Kalff.”

Cynisch

Het ondernemerschap heeft Robbert ook wat cynischer gemaakt. “Ik ben straight forward en harder geworden. En wel wat cynisch ja. Ik betrap mezelf er op vanuit mijn ervaring te spreken. Weet je nog die mensen, die dan zeiden dat je het nog zou leren? Nou, dat denk ik inmiddels ook vaak als jonge mensen te romantisch denken. Ik probeer het niet te zeggen.”

De wereld waarin Robbert werkt, is klein. De gayscène is ons-kent-ons en maar weinig blijft onopgemerkt. “Ik heb ook wel bewust een platform gecreëerd om mijn bek open te kunnen trekken. Met het hebben van de kroeg zag ik bijvoorbeeld de kans om de Canal Pride te organiseren.” En dat ‘ie dat podium heeft, werd wel duidelijk tijdens de Amsterdamse Gay Pride; “Toen werd ik door de ambassadeur opeens een Community Leader genoemd.”

het moet geen díng zijn

Het bijdragen aan de acceptatie van homoseksualiteit zit eigenlijk in al zijn werk verweven. “Ik ben een gaykroeg begonnen omdat ik ergens wilde werken waar homo-zijn geen gespreksonderwerp meer is. En zodra er zich een situatie voordoet dat dit hier wel zo is, dan zeg ik daar wat van. Hier moet iedereen veilig en zichzelf kunnen zijn.”

Dat is ook wat Robbert opzoekt tijdens vakanties en uitstapjes. “Eigenlijk ben ik daardoor altijd aan het werk, want ook op vakantie ga ik naar plekken waar homo’s zich verzamelen. En dan is het onvermijdelijk om daar inspiratie op te doen.” Dat hij tijdens festivals en feestjes herkend wordt en ook dan aan het werk is, houdt hem niet tegen te doen wat hij wil. “Als ik op de bar wil gaan dansen laat ik me door niemand tegenhouden.”

Het ondernemerschap kriebelt: “Ik zou deze kroeg makkelijk achter me kunnen laten als er iets nieuws op mijn pad komt. Ik had al een strandtent gekocht, alles was al geregeld toen dat opeens niet doorging. Seizoenswerk lijkt me fantastisch, een paar maanden werken en dan de tijd om te reizen.”

Café Kalff
Oude Gracht 47
www.cafekalff.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl