Egro horecaspecialisten: “Een chef vertrouwt op kwaliteit”

Bart Jan Wijsman en Sylvia Wijsman namen vier jaar geleden Egro over en staan sindsdien samen aan het roer van de Utrechtse Horecaspecialist, waar alles draait om vlees, wild en gevogelte.

Tekst: Florine Jongma
Beeld: Kirsten Leufkens

Sylvia werkt al vanaf haar twaalfde in de horeca en ze wist al vroeg dat ze naar de Hotelschool wilde. Ook Bart Jan was er vroeg bij en werkte als veertien-jarig jongetje in een veel te grote smoking in een sjiek restaurant om een zakcentje te verdienen. Dat de passie voor de culinaire wereld al op jonge leeftijd is ontstaan, mag dus wel duidelijk zijn. Bart Jan en Sylvia leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Hoge Hotelschool in Maastricht en na bijna dertig jaar zijn deze ‘hotello’s’ zowel op privé als op zakelijk gebied succesvolle partners.

Helden
Bij Egro bestaat het team uit vierentwintig personen. Van slagers en poeliers tot aan het productieteam, een productontwikkelaar, de chauffeurs en de dames van de binnendienst die alle klanten te woord staan. Al vroeg in de ochtend vertrekken de chauffeurs van Egro met volgeladen vrachtwagens. “Eigenlijk zijn al onze medewerkers helden”, legt Sylvia uit. “Ze staan midden in de nacht op en beginnen vanaf 5 uur ‘s ochtends. Wij hebben een andere biologische klok dan de horeca, wij zijn klaar als zij beginnen.”

Werk aan de winkel
“Sous vide, gerookte en gegaarde producten; we zien dat er steeds meer vraag naar is. Samen met de productontwikkelaar en de bedrijfsleider denken we na hoe we meer producten met toegevoegde waarde op de markt kunnen brengen. Ook ontwikkelen we voor bepaalde klanten producten, afgestemd op hun specifieke wensen. Zolang het volume maar groot genoeg is”, legt Bart Jan uit. “We hebben een inspiratiekeuken en denken daar graag mee met onze klanten als er weer een nieuwe menukaart moet komen. Voor een chef is het van essentieel belang dat hij elke dag constante kwaliteit van ons kan verwachten. We doen hier dagelijks onze stinkende best voor.”

Oma Bart kip
Egro is sterk in rood vlees, maar werkt ook met gerookte, gegaarde en gemarineerde producten. De Oma Bart kip is daar een mooi voorbeeld van. Dit recept is ontstaan in de familie van Bart Jan en is vernoemd naar zijn moeder. Het geheim zit ‘m in de specifieke manier van pekelen en de bereidingswijze. “Het is de kunst om iets authentieks te maken, maar je moet het wel op grote schaal kunnen produceren. We zijn natuurlijk wel een groothandel. Als die kip uiteindelijk van de grill komt bij de restaurants, dan denk ik echt ‘verrekt, het lijkt net of Oma Bart hem heeft gemaakt!’.”

Stadsie
Egro levert met hun eigen koelwagens door heel Nederland. Ze focussen zich echter wel op Utrecht want daar liggen hun wortels. “Het ligt voor de hand dat we de meeste klanten hebben in ons eigen stadsie. Eén van onze sterke punten is dan is ook dat wij met Egro heel dichtbij de horecagelegenheden zitten, waardoor wij erg verbonden zijn met onze klanten. Als chef-koks nog iets nodig hebben, kunnen wij makkelijk die vijf kilo hertenbiefstuk of de spareribs nog bezorgen.” Egro is de slager van een hele brede doelgroep. “We leveren van de Watertoren tot de Croquetten Boutique. We zien veel nieuwe trends om ons heen in Utrecht en hebben bewondering voor al die horecaondernemers die de stap zetten om te experimenteren met slow cooking, dry aged, streetfood en veel nieuwe kookkunsten. Wat dat betreft hebben we geluk dat er op culinair gebied zoveel moois gebeurt in Utrecht.”

Mooi doel
Voor het nieuwe jaar hebben Bart Jan en Sylvia een mooi doel voor ogen. “Wij willen graag meer verduurzamen door middel van elektrische auto’s. Snelle levering met een bakfiets is daarbij misschien ook wel een mogelijkheid, een steeds groter gebied in de stad is namelijk niet meer toegankelijk in de middag. Zo worden die vergeten hertenbiefstukken toch nog mooi op tijd bezorgd.”

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl