Pandje Ron

Ron Netto: “Als peuter zat ik al op de bar”

Ron Netto is in de kroeg van zijn ouders groot geworden. Sinds zijn vader het café ruim vijftig jaar geleden overnam is er weinig aan veranderd. Tegenwoordig houdt Ron samen met broer René en moeder Gerrie de boel in het gareel.

Tekst / Beeld: Sophie van der Kroon 

Toen Ron geboren werd bestond ’t Pandje al, het horecaleven is hem met de paplepel ingegoten. “Vroeger woonden we boven de zaak. Als ik als peuter niet kon slapen, ging ik naar beneden en stond ik te rammelen aan de deur. Vervolgens kroop ik niet tussen mijn ouders in op de bank, maar zat ik gezellig tussen de gasten aan de bar.”

Van bakker tot bar

Vanaf zijn veertiende loopt Ron mee in de zaak van zijn ouders. “Toch voelde het een beetje ouderwets. Mijn ouders hebben een eigen zaak, dus zou ik die overnemen. Dus wilde ik toch kijken, die vijf jaar dat
ik wat anders heb gedaan, of ik dat leuker vond. Maar uiteindelijk vond ik dat ook niet alles, ik bleef een beetje hangen in wat ik deed.” Liefde voor zijn familie en de horeca leidden hem, na een kleine omweg via een groothandel bakkersgrondstoffen en een jaar dienstplicht, weer terug naar de kroeg van zijn ouders. “Ik vond het daar een stuk gezelliger.”

Deze grote vriendelijke reus staat vijf dagen per week bier te tappen voor z’n trouwe gasten. Het mooie aan de horeca vindt hij het sociale aspect. Lekker met iedereen een babbeltje maken. Vaak begint dat al bij de verkoop van sigaretten, zo liggen de pakjes nog ouderwets achter de bar. “Je hebt natuurlijk veel mensen die alleen even binnen komen voor sigaretten. Dan vraag ik of ze er ook wat bij willen drinken. Ik verdien namelijk niks aan sigaretten. Gelukkig vinden de gasten dat tegenwoordig heel gewoon: een biertje en een pakje sigaretten. Voor je het weet zitten ze hier drie keer per week om een babbeltje te maken.”

Streekbier en Fier

De familie Netto blijft de hoeksteen van de zaak. Beide heren wisselen de diensten op de werkvloer af, moeders komt geregeld buurten en de vrouw van Ron organiseert bierevenementen zoals het Streekbierfestival en Fier Belgisch Bier. Of ’t Pandje bij de volgende generatie in de huidige vorm zal blijven bestaan weet Ron nog niet. “Ik heb twee kinderen en René heeft ook twee kinderen, dus het zou goed kunnen dat ze de zaak overnemen. Het maakt me eigenlijk niet zo heel veel uit, ik vind het eigenlijk belangrijker dat het pand van ons blijft. Ik denk dat dat belangrijker is dan wat er nou precies in komt.”

Over de fotograaf: Sophie van der Kroon
Je kunt het meisje wel uit het restaurant halen, maar het restaurant haal je niet uit het meisje. Lekker cliché, maar niets is minder waar. Na jarenlange horecaervaring is het tijd om aan de andere kant van de bar te zitten. Om bijzondere horecazaken vast te leggen, zowel op de gevoelige plaat als met de spreekwoordelijke pen.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl