Arjan Kleton: “Mijn shows gaan echt niet alleen maar over bier, tequila en neuken”

Sinds een paar jaar treedt barman Arjan Kleton op als comedian. Hij deed mee aan comedy nights, won een aantal prijzen en is nu aan het try-outen voor zijn eerste avondvullende show ‘Met de fles grootgebracht’. Frisse Mosterd zette hem op de spreekstoel en dit keer niet achter, maar voor de bar.

Tekst en Beeld: Annebel Wouters

Hoe kwam je erop om op te treden als comedian?

“Ik stond al heel lang achter de bar en heb als vertegenwoordiger voor grote drankmerken gewerkt, waardoor ik op veel plekken kwam die stand-up comedy nights organiseerden. Zo zat ik een paar jaar geleden in het Comedy Café en het leek mij wel wat om zelf op te treden. Aan de bar, maar ook in de voetbalkleedkamer maak ik gevatte grappen en ik ben ad rem. Daarnaast stond het al een tijdje om mijn bucket list: ik wilde het voor mijn veertigste proberen. Toen mijn relatie uitging had ik nog vijf maanden tot ik veertig zou worden. Dat is nu drieënhalf jaar geleden. De bedoeling was om het één keer te proberen. Na die eerste show werd ik gevraagd om meer optredens te geven en nu ben ik inmiddels zeshonderd optredens, een paar festivals en prijzen verder – en leef ik ervan.”

Kon je dat destijds bedenken?

“Nee, totaal niet. Het is net als parachutespringen. Iets dat je afvinkt en nooit meer doet. Het was eenmalig bedoeld, maar het liep toch anders. Ik werk nog steeds als barkeeper, maar ben nu een barkeepende comedian. In het Comedy Café sta ik regelmatig eerst achter de bar en daarna grappen te maken op het podium. Overigens had ik mij dat ook nooit kunnen bedenken. Wat voor een voetballer namelijk het hoogst haalbare is om bij Ajax te voetballen is voor een comedian optreden in het Comedy Café.”

En nu ben je zelfs bezig met je eigen theatershow, wat is het verschil met comedy?

“Met de fles grootgebracht’ wordt een avondvullend theaterstuk met elementen uit mijn comedy. Bij comedy moet je de aandacht van het publiek erbij houden door continu grappen te maken. Daar zit veel meer snelheid in. Bij theater vertel je meer een verhaal en bouw je het op naar een grap.”

Waar gaat je show over?

“Ik probeer de link met horeca te houden. De rode draad is dan ook mijn beroep als barman. Ook komen er veel persoonlijke verhalen naar voren en veel zelfspot. Al mijn relaties zijn mislukt. Of vrouwen kunnen niet omgaan met dat ik achter de bar sta, of vanwege het werkritme. Dat laat ik ook gewoon onderdeel zijn van mijn show. En wat typisch is, veel mensen vragen mij nog steeds wat ik naast mijn werk als barman doe of wat mijn ‘echte’ baan is.”

Hoe ga jij om met zulke vooroordelen?

“Iedereen stopt mensen in hokjes. In de pr tekst voor de show komt ook naar voren dat ik een typische barman ben, ook al probeer ik mij met man en macht tegen alle vooroordelen af te zetten. Ik sta al jaren achter de bar, dus alles wat je kan verzinnen over een barman, dat heb ik meegemaakt. Na de show komen vaak horecamensen op me af die het zo herkenbaar vinden. Maar ik vertel niet alleen maar verhalen over de horeca. Ik wil ook mensen aan het denken zetten. Daarom ben ik nu ook met een politiek dingetje bezig. Dat ik een barkeeper ben betekent natuurlijk niet dat mijn shows alleen maar over bier, tequila en neuken gaan.”

Vind je het jammer dat je comedy op een latere leeftijd hebt ontdekt?

“Ik heb veel meer levenservaring dan tien of vijftien jaar geleden. Daarom kan ik nu ook veel meer de diepte ingaan en durf ik mezelf kwetsbaar op te stellen en mijn persoonlijkheid te laten zien. Ik denk niet dat ik dat tien jaar geleden kon. Als ik hier op mijn 23e mee was begonnen was ik er nu al misschien mee gestopt.”

Wat is je meest gênantste moment op het podium?

“Tijdens een show in het Comedy Café vertelde ik een stuk over mijn ex. Het was niet een heel vrolijk of positief stuk over haar. Na de show deed ik een biertje aan de bar en kwam toen de beste vriendin van die ex tegen. Zij had een kaartje voor de show gekocht zonder te weten dat ik optrad. Het was heel awkward, want ik hou me tijdens zo’n show niet in. Die vriendin kon het niet laten en vroeg me: ‘Dit gaat over mijn vriendin, jouw ex hè?’ Gelukkig herkende ze er wel een paar dingen in en kon er ook om lachen. Het gênantste was dat zij in het publiek zat terwijl ik het niet wist. Je schrikt dan toch even als je zo’n iemand ziet.”

Houd jij je wel eens in?

“Nee, nu ik meer aan het optreden ben, kom ik ook steeds meer oude bekenden tegen. Het heeft geen zin om mij in te houden. Dat was wel eens anders toen mijn moeder en zus in de zaal zaten. Ik vertel altijd dat ik met de fles ben grootgebracht, want mijn vader was barkeeper en mijn moeder alcoholist. Dat is maar gedeeltelijk waar, dus heb ik die zin vervormt, zodat ik haar niet zou kwetsen. Toch kon mijn moeder erom lachen. Na de show zei ze nog tegen me: ‘Trouwens, je hebt gewoon borstvoeding gehad hoor’.”

Redactie FM
social@frissemosterd.nl