Darah: Een Afghaans sprookje aan de Oudegracht

Om te genieten van traditionele buitenlandse gerechten hoef je geen stap buiten onze stadsgrenzen te zetten. Utrecht is internationaal en barst van verschillende culturen. Dit zie je terug in het grote aanbod van buitenlandse restaurants en eettentjes. Tijd om deze onder de loep te nemen! In Over de Grens laten we de gezichten en gerechten van deze zaken zien.

Tekst / beeld: Cas van Vliet

Het enige Afghaanse restaurant in de Utrechtse binnenstad bevindt zich in een werf aan de Oudegracht op nummer 161. Het restaurant heet Darah en bestaat inmiddels ruim één jaar.Het verhaal van eigenaren Salim Afghanmal (21) en Esmat Shafagh (23) leest als een sprookje.Beide heren kwamen op jonge leeftijd als vluchteling naar Nederland en wisten zich in zeer korte tijd omhoog te werken binnen de horeca-wereld.

Vier en een half jaar geleden stonden ze allebei nog als afwasser in de spoelkeuken van restaurant Sarban in Tilburg, maar vandaag de dag zijn ze de trotse eigenaren van hun eigen onderneming mét twaalf man personeel. Met Darah zetten ze niet alleen letterlijk en figuurlijk de Afghaanse keuken op de kaart, maar proberen tegelijkertijd ook om kansarme jongeren een beter toekomstperspectief te bieden.

Zoals moeder en oma
Salim: “We maken gerechten die bij Afghanen thuis op tafel staan. Alles wordt gemaakt aan de hand van familierecepten; zoals onze moeder en oma het zou bereiden. Traditionele Afghaanse gerechten gebaseerd op de alledaagse keuken.” Esmat en Salim staan beiden in de keuken en komen bij het serveren van de maaltijden geregeld even langs om een praatje te maken met de gasten.

Start Foundation
Als nieuwkomer in Nederland blijkt het niet bepaald gemakkelijk om je eigen bedrijf op te zetten. Gelukkig werden de heren daarbij geholpen door de eigenaar van het restaurant waar ze hun eerste bijbaan vonden. Salim: “We zijn via de familie Alizadah van restaurant Sarban bij de Start Foundation terecht gekomen. Deze organisatie helpt kwetsbare jongeren bij het vinden van hun weg op de arbeidsmarkt. Allebei hebben ze ons ontzettend veel steun verleend bij het opzetten van ons eigen restaurant.”

Salim en Esmat gebruiken hun restaurant nu om andere vluchtelingen en kansarme jongeren aan een baan te helpen. Ze weten als geen ander hoe moeilijk het is om je weg te vinden in een vreemd land zonder geld of contacten. Esmat: “Wij hebben hetzelfde doorlopen en weten hoe moeilijk het is om als vluchteling aan een (bij)baan te komen. We willen ze heel graag verder helpen en een betere toekomst geven.”

Darah
Oudegracht 161
www.darah.nl

Facebook Darah

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl