broodje martin

Broodje Martin: Aarbeien & ananas op een broodje gezond

broodje martin kevin kwee

Bij Broodje van Martin op de Willemstraat kom je niet voor een fancy broodje brisket van The Big Green Egg. “We hebben bijna zeventig soorten broodjes, eenvoudig en rijkelijk belegd. Iedere ochtend, al zeventien jaar lang, staan we om zeven uur in de keuken om voorbereidingen te treffen voor de dag”, zegt Martin van Schaaik.

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Kevin Kwee, (foto is analoog geschoten)

Waarom mensen hier zo graag komen is snel duidelijk. Het is er knus, de familie is hartelijk en verschillende bekenden komen – via de achterdeur, én voor openingstijd – binnenstappen voor een kop koffie, een praatje of een broodje bal. En voor je het weet ben je in een gesprek verstrengeld, of dat nou met Martin, Ria, moeders of andere gasten is.

Altijd al een broodjeszaak willen hebben

“Ik heb altijd gedacht: als ik veertig ben, dan wil ik een broodjeszaak. Maar waarom? Geen idee eigenlijk”, begint Martin te vertellen. Ria: “Tsja, zijn droom. En zo sta je er ineens al zeventien jaar!” Martin: “Eenmaal horecabloed, altijd horecabloed. Tuurlijk hebben we er weleens geen zin in, maar we hebben zo weer lol met z’n allen. En zoals je ziet: het is hier erg gezellig. Maar zonder de hulp van mijn familie had ik dit nooit kunnen doen, ze zijn er altijd. Onze kinderen helpen vaak mee, en mijn moeder komt iedere dag een paar uur. Van de gehaktballen, volgens het recept van mijn moeder, gaan er wel vierhonderd per week de toonbank over!”

“Het mooiste van het werk zijn natuurlijk de klanten. Sommige mensen komen hier iedere dag en nemen altijd hetzelfde. Zij zijn bijna vrienden geworden. De meeste kantoorlui hebben kort pauze, dus dan gaan de kroketten bijvoorbeeld al in het vet voordat ze aan de beurt zijn. En waar in Utrecht weten ze nog voordat je binnenkomt of aan de beurt bent wat je wilt, en heb je soms aan een gebaar al genoeg? We kennen de vaste klanten en weten precies wat ze willen.”

Eenvoudig, lekker en vertrouwd

Er zijn broodjes kaas, worst, halfom, uitsmijters en frituur op de kaart. Maar wat is het geheim van deze oer-Utrechtse zaak? “Mensen willen toch gewoon een Hollands belegd broodje. Je kunt vast ergens anders in de stad een bijzonder broodje eten met van alles erop en eraan, maar uiteindelijk kies je voor eenvoudig, lekker en vertrouwd. En dat kan iedere dag. Je krijgt bij ons waar voor je geld, en we kleden de broodjes goed aan. Een broodje gezond krijg je met aardbeien en ananas, en een uitsmijter bestaat uit vier eieren, drie boterhammen en wat tomaat en komkommer.” En tot slot een gewetensvraag. Welk broodje is Martin’s favoriet? “Een broodje tartaar met een eitje, en een beetje mayonaise. En eigenlijk is dat beetje mayonaise dan het lekkerst.”

Over de fotograaf: Kevin Kwee
Zo’n 6 jaar geleden wezen twee vrienden me erop dat ze vonden dat ik leuke foto’s maakte en vroegen: “waarom maak je daar je werk niet van?”. Het was als een scene in een film, waarbij alles samenviel. Een openbaring. Al vrij snel begon ik aan de Fotoacademie, wat een van mijn beste keuzes ooit is. Inmiddels ben ik december vorig jaar afgestudeerd en nu heb ik een fotografieblog, waarbij ik mijn eigen ervaringen, tips & tricks, en opgedane kennis over fotografie deel.

 

Redactie FM
social@frissemosterd.nl