De Maaltuin: eten in de Utrechtse Botanische tuinen

Pop-up restaurant De Maaltuin opent binnenkort voor het derde jaar op rij haar deuren in de Botanische Tuinen op het Utrechtse Science Park. In een onderzoekskas van de Universiteit zullen ruim 2100 bezoekers getrakteerd worden op een avond vol heerlijk eten, livemuziek en bovenal: inspirerende kennis over de tuinen.

Tekst: Cas van Vliet
Portret: Sophie van der Kroon
Beeld: De Maaltuin

Onlangs kreeg Lubbert een telefoontje van iemand die twee jaar geleden bij de eerste editie van De Maaltuin was komen eten. Of hij kaartjes kon bestellen voor een bevriend koppel dat elkaar tijdens een Maaltuin-diner had leren kennen. Ze zouden binnenkort gaan trouwen en een diner op ‘de plek waar het allemaal begon’ leek hem een geweldig huwelijksgeschenk.

Dit een prachtig voorbeeld van het uitgangspunt van De Maaltuin. Lubbert: “Het creëren van een verbinding tussen gasten, en het laten zien van de prachtige plekken in de Botanische Tuinen, staan aan de basis van een avond bij De Maaltuin.”

Parel van Utrecht

De Maaltuin is niet het eerste food gerelateerde project van de mannen. Robbert startte in 2013 al met De Daktuin op het Utrecht Science Park. Toen in 2016, zes weken voor de geplande opening, bleek dat het evenement dat jaar niet door kon gaan, zijn Robbert en Lubbert gaan brainstormen over een alternatief project.

Robbert: “Ik zat al heel lang met de Botanische Tuinen in mijn hoofd. Dit gebied is een grote parel van Utrecht, maar de tuinen werden eigenlijk een beetje onderbenut. Er zijn zo veel mensen uit Utrecht en omstreken die er nog nooit geweest zijn.”

Zo ontstond het concept zoals we dat nu kennen: dineren aan lange, houten tafels midden in de Botanische Tuinen. Dit jaar is het diner in een glazen kas, waar normaal gesproken onderzoek wordt gedaan door studenten van de universiteit.

Proef de omgeving

De diner-avonden die bij De Maaltuin worden georganiseerd komen voort uit een samenwerkingsverband met verschillende lokale initiatieven. Dat begint al bij de eventlocatie: in de glazen kas huisvest zich normaal gesproken namelijk de Greennest Gallery, een winkel/galerie(ruimte) met bijzondere kamerplanten voor thuis en op kantoor. Daarnaast wordt het eten en de bediening verzorgd door The Colour Kitchen en serveert tuincafé Botanica het welkomstdrankje. Lubbert: “The Colour Kitchen is een sociale onderneming die mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt opleidt. Samen bepalen we het menu, de wijnkaart en kleuren we de avond verder in.”

De Maaltuin probeert het eten dat geserveerd wordt te verbinden aan de omgeving van het restaurant. Robbert: “De Botanische Tuinen heeft meer dan 8000 verschillende planten, waar we langs wandelen en ondertussen besteden we aandacht aan de eetbare stukken van die planten. Dat vertellen we niet alleen, maar dat laten we ook proeven. Het eten staat dus echt in verbinding met de rest van de avond.”

Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in een van de hoofdgerechten; oesterzwam. De oesterzwammen die geserveerd worden zijn namelijk afkomstig van de Fungi Factory; een onderneming, gevestigd in de Botanische Tuinen, die eetbare zwammen kweekt op basis van koffieprut.

Om ook nog een verrassing te bewaren voor de bezoekers willen de heren niet te veel details prijsgeven over de inhoud van de avond. Maar dat men ook dit jaar een gemoedelijke, informele sfeer kan verwachten staat vast.

Succesformule uitbreiden

Nu Robbert en Lubbert voor het derde jaar op rij alle beschikbare toegangskaarten voor het restaurant hebben verkocht blijft de succesformule van De Maaltuin niet onopgemerkt. Lubbert: “We merken dat het enthousiasme groeit. We worden benaderd of we ook op andere plekken iets soortgelijks kunnen neerzetten.”

Dat de formule zo succesvol is, betekent niet dat de heren nu achteroverleunen. Robbert: “We zijn eigenlijk constant bezig met De Maaltuin. Het vormt zich steeds meer in onze hoofden en we proberen op alle vlakken beleving toe te voegen. Wanneer het pop-up restaurant opengaat zien we wat onze ideeën allemaal doen met de mensen die op bezoek komen. Dat is heel erg gaaf. Daar krijg ik echt een kick van.” Beide heren zijn voorlopig dan ook nog lang niet klaar met De Maaltuin. Lubbert: “Het is te leuk en we krijgen hier heel veel energie van.”

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door De Maaltuin

Redactie FM
social@frissemosterd.nl