the food club utrecht

Glutenvrij eten in Utrecht bij The Food Club

Sinds begin dit jaar vind je onder de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg The Food Club, het eerste glutenvrije restaurant van Utrecht. In de zaak van Jeroen Schut en Carlijn Schut-Bröring kun je terecht voor ontbijt, lunch en borrel.

Tekst: Kirsten Commijs
Beeld: Joy Bouwmeester

Carlijn vertelt: “Jeroen en ik droomden allebei al langer van een eigen zaak. Toen hij vorig jaar klaar was met het opzetten van een restaurant in Amsterdam, leek dat voor hem het uitgelezen moment. Zelf blogde ik al geruime tijd op Foodless, schreef ik het gelijknamige boek en stond ik met glutenvrije producten op de markt. Dit was voor ons allebei de juiste tijd om te beginnen, dachten we toen we samen aan de keukentafel zaten. Zo ontstond The Food Club: de derde honderd procent glutenvrije horecagelegenheid van Nederland en de eerste die ook ontbijt en lunch op de kaart heeft staan.”

Wereldsteden

Carlijn heeft coeliakie en koemelkallergie. Ze weet dus maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn om uit eten te gaan. De enige plek waar ze zorgeloos buiten de deur kon eten was Australië “Dat is echt de glutenvrije hemel. In die vijf weken dat ik daar was ben ik niet één keer ziek geworden, dat is echt een uitzondering. Eén op de vijf inwoners eet daar glutenvrij, waardoor het aanbod veel groter is dan hier. Ook dichterbij huis, bijvoorbeeld in Londen en Parijs, hebben we bijzondere dingen gezien. Elke keer als we in het buitenland zijn, kijken we op de kaart wat we graag mee zouden willen nemen naar Utrecht. Nu staan er spannende gerechten op, waaronder de Chorizo Hasch. Een gerecht met puntpaprika, oesterzwammen, ei en zoete aardappel.”

Stigma

Carlijn weet dat er veel vooroordelen zijn over glutenvrij eten. “Van glutenvrij eten wordt vaak gedacht dat het niet lekker is. Om van dat stigma af te komen hebben we niet op de kaart of op het raam gezet dat alles hier toevallig glutenvrij is. Er zijn nog te weinig mensen op de hoogte van glutensensiviteit, ook glutenvrij eten, ook in de horeca. Niet uit onwil, maar omdat er te weinig kennis is. Een tijdje terug ben ik ziek geworden na het drinken van een muntthee. In een kopje verse kruidenthee zijn geen gluten thuis, maar omdat het klaar gemaakt was door iemand die net daarvoor met brood had gewerkt ging het alsnog mis. Mijn ervaring is daarom ook dat het makkelijker is om volledig glutenvrij te koken, dan slechts voor een deel. Met de juiste verse ingrediënten is het helemaal niet zo moeilijk om leuke dingen op de kaart te zetten en veel gerechten zijn ook goed na te maken zonder gluten.”

Verschillende gasten

“Inmiddels zijn we een aantal maanden open, is het personeel ingewerkt, en weten de gasten ons te vinden. Onze bezoekers komen meestal uit Utrecht, maar we zien ook mensen van buiten de stad. Er zijn zelfs vaste volgers van mijn blog naar de zaak gekomen. Lang niet alle bezoekers hebben zelf ook last van glutensensitiviteit. Laatst was er iemand uit de buurt die pas bij zijn vertrek wist dat we glutenvrij zijn. Vervolgens merkte hij op dat hij zo verbaasd was hoe lekker het eigenlijk was.”

The Food Club
Amsterdamsestraatweg 378
www.thefoodclub.nl
The food club

Redactie FM
social@frissemosterd.nl