Monique en Frank op Zuid

Ondernemen vanuit het hart

Monique en Frank zijn de eigenaren van Bij Guusjes en sinds kort ook van Op Zuid aan de Neerlandiakade in Hoograven. Dit stel heeft een echt horecahart en ook ondernemen is ze niet vreemd. We gaan terug in de tijd. Naar hoe het allemaal begon en hoe dat resulteerde in persoonlijk ondernemerschap met oog voor de gasten én het personeel.

Tekst: Nadia Khaleghi
Beeld: Michael Mandersloot

Monique werkte naast haar studie Rechten parttime bij Broers aan het Janskerkhof. De studie werd geen succes, maar de horeca had haar hart gestolen. Monique legt uit: “De horeca geeft je een directe beloning. Mensen komen binnen en gaan met een lach op hun gezicht weg. Aan het einde van de avond drink je een biertje en de volgende dag begin je weer met een schone lei.”

Na het stoppen met haar studie, werd Monique fulltime manager bij Broers. Daar werd ze verliefd op haar collega Frank. “De vonk sprong over, we zijn een echt horecastel. We zijn naar De Bilt gegaan om daar samen restaurant Ilja te runnen. Het werd geen succes en dat zette me aan het denken. Ik koos voor meer zekerheid en besloot om bij de NS te gaan werken. Dat heb ik zestien jaar gedaan in verschillende managementfuncties.”

Het plezier van ondernemen

Ondertussen ging Frank door met ondernemen. Hij vertelt: “Vanuit Broers ben ik zelfstandig verschillende projecten begonnen en heb ik horeca- en managementopleidingen gevolgd. Zo ook restaurant Bij Guusjes. Deze ‘huiskamer van de buurt’ is een succes gebleken en met onze tweede zaak Op Zuid willen we hetzelfde neerzetten.”

“Ik kom niet uit een ondernemersgezin, maar het heeft me gegrepen. Ik krijg er veel voldoening uit om iets creëren. Vervolgens vind ik het leuk om met jonge mensen te werken. Om ze iets te leren en hun ontwikkeling te zien.”

“Het verloop bij ons is laag, dus mensen blijven gemakkelijk jaren hangen. Je ziet iemand dan echt volwassen worden. We horen van medewerkers dat ze bij ons een echt familiegevoel hebben. Dat vat eigenlijk heel goed samen waar wij voor staan.”

Een groot besluit

Na zestien jaar bij de NS voelde Monique dat ze een keuze moest maken. “Ik was klaar met het maken van PowerPoints, doorlopen van abstracte processen én het kantoorleven. Daar beneden, daar gebeurde het juist!” Ondertussen had Frank al succes met Bij Guusjes. “Hij was ondernemer, maar ik had de zekerheid van een vaste baan. Het was een grote beslissing om te stoppen, maar toen de mogelijkheid van Op Zuid zich aandiende, ging ik overstag.”

“Dit soort projecten zijn leuk, hier doen we het voor. Utrecht is geen voorloper, maar er gebeuren wel veel mooie dingen. Toch zou het nog beter zijn als ook de kleine ondernemers meer kansen zouden krijgen in de binnenstad. Dat zou de diversiteit en uniciteit in de horeca vergroten. Wij hebben ons echter vastgebeten in Op Zuid en we zijn ervan overtuigd dat Hoograven een mooie locatie is voor zowel buurtbewoners, als voor medewerkers van de omliggende bedrijven.”

Geen interieurs uit een folder

Monique: “Het ondernemen bevalt me ontzettend goed, maar je stelt jezelf tegelijkertijd kwetsbaar op. Een zaak is iets van jezelf. Iets waar jij je hart en ziel in hebt gelegd en waar mensen altijd iets van vinden. Maar toch zou ik het nooit anders doen. Wij bestellen geen interieurs uit een folder. Je loopt echt ‘bij ons binnen’. Ondertussen is het belangrijk dat alle zaken gladjes blijven verlopen. Alles moet kloppen: van de sfeer tot de administratie. Met mijn managementachtergrond bij de NS denk ik dat ik daar wel voor kan zorgen.”

Frank benadrukt dat het vooral de mensen zijn die deze branche zo mooi maken. “Onze gasten en medewerkers maken de sfeer. Ik vind dat ons personeel de ruimte moet krijgen om zichzelf te zijn. Mensen moeten niet in een keurslijf worden gedwongen, maar ze moeten een eigen identiteit behouden, want alleen dan komt je oprecht over.”

 

Wil jij graag deel uitmaken van het Op Zuid team? Dat kan, want Monique en Frank zijn altijd op zoek naar horecahelden. Liefde voor de horeca is een must, ervaring niet. Laat van je horen en mail naar info@opzuidutrecht.nl

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Op Zuid.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl