joshua temper

Freelancers: de vijfsterren-elite van de horeca

Vorig jaar is Joshua Schippers (21) begonnen als freelancer in de horeca. Na de hotelschool wilde hij zijn toekomst uitstippelen, maar het liefst niet in vaste loondienst. Hij reist graag en wil zelf bepalen waar en wanneer hij werkt. Ook kijkt hij graag hoe het er bij verschillende bedrijven aan toe gaat, zodat hij inspiratie en ervaring op kan doen voor wanneer hij ooit een zaak voor zichzelf begint. Hoe het bevalt als zelfstandige in de horeca vragen we hem tijdens een kop koffie voorafgaand aan een van zijn klussen.

Tekst: Annebel Wouters
Beeld: Jacco Oskam

“Voorheen werkte ik als nachtportier, maar vond dat verschrikkelijk en wilde zo snel mogelijk iets anders. Mijn grootste passie is reizen, en dat wil ik graag kunnen combineren met mijn werk. Juni vorig jaar studeerde ik af aan de hotelschool en besloot om als freelancer in de horeca aan de slag te gaan. Het fijne is dat ik niet vastzit aan een contract. Ik kies zelf voor wie ik werk en wanneer, en dat geeft een hoop vrijheid. In het afgelopen jaar heb ik meer dan 150 klussen gedaan, voornamelijk catering- en banquetingwerk bij verschillende opdrachtgevers. Onlangs werkte ik bijvoorbeeld in het nieuwe Utrechtse Van der Valk Hotel, bij Huize Moolenaar, maar ook bij De Rechtbank, Tivoli Vredenburg en Het Spoorwegmuseum.”

Gezocht: horecapersoneel

Bij veel horecazaken in Utrecht is de vraag naar goed horecapersoneel groot. Joshua: “Met horeca-ervaring kun je als zzp’er al snel aan de slag. Via een studiegenoot van de hotelschool hoorde ik van Temper, een online platform waar je toffe en uiteenlopende horeca-klussen kunt vinden voor freelancers. Het is ideaal voor studenten, maar ook voor mensen die lekker willen bijverdienen.”

“Na of tijdens de hotelschool is het sowieso interessant om als freelancer in de horeca aan de slag te gaan. Zo leer je de basis van het ondernemerschap in real life, vergroot je je netwerk en kun je in korte tijd ruime ervaring opdoen bij leuke zaken zoals SOIA, De Beurs en Het Gegeven Paard. Als je geen ervaring hebt, zou ik adviseren eerst ergens in dienst te gaan waar je de tijd krijgt om het horecavak te leren.”

Hoe deel je jouw werktijden in?

“Naast het freelancen, volg ik een deeltijdstudie video editing. Ik ben drie weken fulltime aan het werk en de vierde week plak ik er een reis aan vast. Die combineer ik vaak weer met een videoklus, door video’s te maken voor hotels in ruil voor een gratis overnachting. Afgelopen jaar ben ik naar Roemenië, Parijs, Londen, Antwerpen én Marokko geweest. Het is dus perfect te combineren met het reizen, en tegelijkertijd kan ik een bak aan horeca-ervaring opdoen. Later kan ik dat toepassen als ik mijn eigen onderneming wil beginnen in Ghana, het geboorteland van mijn moeder.”

Heb je tips voor beginnende freelancers?

“Als freelancer leer je al doende. Ik ben niet geschoold als kok, maar ik kom tegenwoordig vaak genoeg in de keuken van een restaurant en leer daar het een en ander. Die skills kan ik thuis toepassen, en daar wordt mijn vriendin weer blij van haha! Daarnaast ontmoet ik veel nieuwe mensen, mijn netwerk is enorm gegroeid en dat kan in de toekomst goed van pas komen!”

“Daarnaast hoef ik mij dankzij Temper geen zorgen te maken over belastingaangiftes. Ze hebben alles op de website duidelijk omschreven, en je krijgt een melding wanneer het tijd is om aangifte te doen en een tutorial die stap-voor-stap uitlegt hoe je deze aangifte moet doen. In april moest ik mijn inkomstenbelasting opgeven en dat ging daardoor heel makkelijk. Ik kreeg zelfs geld terug! Door hun hulp kun je bezig zijn met de leuke dingen van het freelancen. En nog belangrijker: gemiddeld kun je zo’n zestien euro per uur verdienen!”

“Tot slot: opdrachtgevers geven je een beoordeling aan de hand van een sterrensysteem van maximaal vijf sterren. Na elke klus krijg je een aantal sterren en een recensie. Tijdens de eerste klus wist ik nog niet precies wat mij te wachten stond, uiteindelijk kreeg ik drie sterren. Laat je vooral niet afschrikken door twee slechte recensies, het werken als freelancer is natuurlijk ook even wennen. Inmiddels sta ik met 150 klussen en goede recensies veel sterker in mijn schoenen. Nu behoor ik tot de ‘vijfsterren-elite’ van Temper’.”

Ook genieten van vrijheid in je werk? Kijk dan op www.temper.works.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Temper.

Temper

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl