Van vertaler naar kaasboer: op bezoek bij Morty’s

In de wereldse Kanaalstraat zit tussen de supermarkten, cafe’s en groenteboeren een bijzondere winkel verstopt. Eigenaar Morteza Alizadeh verkoopt hier verschillende soorten kazen en andere delicatessen zoals worst en wijn. Morteza was vertaler in Iran, voordat hij in 2005 de kaaswinkel van Rob Kaijm overnam.

Tekst: Kirsten Commijs
Beeld: Nadia Khaleghi

“Toen ik in 1999 vanuit Iran naar Nederland vluchtte, hoorde ik in Zeist over de buitenlandse winkels in de Kanaalstraat. Ik besloot te gaan kijken en vroeg bij de eerste groentewinkel die ik tegenkwam of er werk voor me was. Zo begon ik bij de groenteboer die voorheen in het pand naast mij zat. Ik stond al een jaar of vijf in de winkel toen ik van een klant hoorde dat de buurman, kaasboer Rob Kaijm, een nieuwe eigenaar zocht voor zijn winkel. Ik had net een verblijfsvergunning gekregen en wilde stoppen met mijn werk bij de groentewinkel, dus toen ik dat bericht opving ben ik meteen naar de buurman toegelopen. ‘Als ik ga stoppen, sta jij boven aan de lijst’, zei hij.”

Nieuwe eigenaar

“Zo werd ik ineens kaasboer. In drie maanden tijd leerde ik zoveel mogelijk over de soorten kazen, hoe ze gesneden moeten worden en wat ik verder moest weten om de winkel over te kunnen nemen. We stonden een week samen in de zaak, toen Rob op vakantie ging en de sleutel echt aan mij gaf. De winkel was nu van mij, en na zijn vakantie kwam Rob voor een aantal uren bij mij in dienst. Dat gaf mij de tijd om écht alles te weten te komen over de producten. Voordat ik achter de toonbank stond kocht ik soms ook al kaas, maar in Iran wordt dit product vooral gegeten bij het ontbijt of lunch. Er is vaak maar één soort te koop. Pas in Nederland ontdekte ik dat dit zuivelproduct ook als delicatesse bij de borrel genuttigd kan worden.”

“In mijn winkel verkoop ik bijvoorbeeld Old Lombokkaas, die nergens anders te koop is. Of de extra belegen kaas, volledig naar eigen recept. Behalve kaas kun je hier ook terecht voor vleeswaren en biologische producten, zoals worst van Brandt en Levie en biologische honing.”

Buurtwinkel

“Inmiddels ben ik al meer dan tien jaar eigenaar van Morty’s. Doordeweeks zie ik veel klanten uit de omliggende wijken, en op zaterdag komen er vaak mensen uit de hele omgeving. Met vaste klanten bouw je een band op, want in zo’n buurtwinkel leer je elkaar echt kennen. Sommige kinderen zaten in de buggy toen ik de winkel net overnam, maar komen nu zelf een boodschap doen. Ik maak met iedereen een praatje en hoor van alles en nog wat, bijvoorbeeld wie er zwanger is. In mijn geboorteland heb ik Engels gestudeerd en werkte ik als vertaler. Heel af en toe doe ik nog een vertaalklus, maar echt missen doe ik het niet meer. Ik sta heel graag in de winkel en geniet echt van het werk. Ach, soms neemt het leven je mee en hoef je alleen maar mee te lopen.”

Morty’s delicatessen
Kanaalstraat 57
www.mortys.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl