speciaal bier utrecht

Goed bier en lekkere borrelhappen

Bierliefhebbers opgelet. Of je nou gek bent op IPA, tripel of een funky experiment, deze zeven zaken in Utrecht hebben een verassend groot aanbod speciaalbier. En dan hebben we het niet over hippe gekkigheid, maar gewoon over gezellige café’s met goed bier en lekkere borrelhappen.

Tekst: Nadia Khaleghi
Beeld: Nadia Khaleghi

Café Lombok

In Lombok, de melting pot van Utrecht, vind je Café Lombok aan de Vleutenseweg. Op de menukaart staan gerechten met een knipoog naar het Midden-Oosten. De bierkaart is een stuk lokaler, maar ook hier kun je verrassende smaken verwachten. Denk aan de bieren van Two Chefs Brewing, Bird Brewery en Oproer. Ook fijn: Café Lombok heeft een van de zonnigste terrassen van Utrecht.

Drie Dorstige Herten


Bij de Drie Dorstige Herten, tegenover de kerk aan de Lange Nieuwstraat, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Gastvrouw Doinja wijst een zitplek aan, want staan doe je hier niet. Op de kaart staan maar liefst 140 bieren van kleinschalige brouwerijen, maar ook veel wijnen en whisky’s. Gastheer Arjen verzorgt proeverijen en voorziet gasten van een lokale snack tijdens het borrelen.

Derat


Dit bruine café wordt door nationale en zelfs internationale media geprezen om het bijzondere aanbod. Fameus is de aparte kaart vol geuze’s en kriekbieren. Een andere aanrader is de wisselende lijst met ‘bijna-op-bieren’. Vaak zijn dit bijzondere brouwsels die je niet zo snel ergens anders vindt. En om het allemaal nog sympathieker te maken, worden er aan het einde van de dag wat hapjes op de piano gezet. Gewoon van het huis.

Maximus


Het is even fietsen, maar dan heb je ook wat. Bij het proeflokaal van Brouwerij Maximus kun je terecht voor een mini proeverij waarbij je vier verschillende bieren van de tap proeft. Maar uiteraard schenken ze ook de klassiekers van Maximus aangevuld met seizoensbieren. Als de trek toeslaat, zijn er stevige barhappen en borrelplateaus.

Belgisch Biercafé Olivier


Deze Utrechtse bierkerk mag uiteraard niet ontbreken in onze lijst. Zoals de naam al doet vermoeden ligt de focus op Belgisch bier, maar op de wisseltap hebben ze ook regelmatig bieren van Nederlandse brouwerijen zoals Jopen of ’t Uiltje. En wat vooral bijzonder is, is dat Olivier het enige café is met Duvel op de tap. Hier strijk je neer met je date, vrienden of collega’s en voor je het weet loopt de borrel over in een Belgisch feestmaal.

Oproer


Bij Brewpub Oproer zit je tussen de ketels van het brouwlab. De bieren die hier gemaakt worden, kun je alleen bij de brewpub drinken. De signature bieren worden elders in de stad gemaakt. Op het bord stoer comfortfood dat ook nog eens vegan is. Volkskrant-recensent Mac van Dinter ‘werd zelfs een beetje stil van’ van het eten bij dit award-winnende restaurant.

Werkspoorcafé de Leckere


In de oude spuiterij van de Werkspoorkathedraal staat het proeflokaal van Brouwerij De Leckere met al jouw favoriete bieren, bier(cocktails), een zonnig terras én lekker eten. Uit de keuken komen diverse worsten Gerrit Takke, bierbostelbrood (brood gemaakt van het restproduct van bier) en lokale kazen. Bestel ze los of ga voor een grote plank om alles te delen.

Taplokaal Gist


Een toog met 30 taps, veel flesbieren, stoere gerechten en een zonovergoten terras aan het water. Dat is Taplokaal Gist op Rotsoord. En omdat bij ieder natje een droogje hoort, is er een kaart vol bier-proof-food. Want zelfs in de keuken wordt flink geëxperimenteerd met de culinaire kant van bier.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl