Op bezoek bij… Op Zuid

Met de komst van Op Zuid is de wijk Hoograven een toffe horecazaak rijker. Deze bistro en bar in New Yorkse stijl staat garant voor een originele smeltkroes van smaken en eetculturen. Enerzijds biedt Op Zuid het wereldse van de veelzijdige New Yorkse keuken, anderzijds krijg je aan het water van de Vaartsche Rijn het gevoel dat je even kunt relaxen buiten de stad.

Tekst: Franny Pouderoyen
Beeld: Michael Mandersloot

Aan het water bij zonsondergang

 

Hoewel het voor veel Utrechters een stukje fietsen is, zit het ruime terras bij aankomst zo goed als vol. En terecht, want op een zonovergoten dag of avond is het goed toeven bij Op Zuid. Met een koud biertje in de hand genieten gasten op de loungebanken aan het water van de zonsondergang. Wanneer de zon eenmaal onder is, ontbreekt het binnen niet aan sfeer. Het eerste dat opvalt wanneer je het restaurant betreedt, is de stoere bar die mooi afsteekt tegen de kleurrijke muur met street art. Daarna valt het oog op de ruime, open keuken met drie eyecatchers: een grote steenoven voor de pizza’s, een Josper Grill voor steaks, vis en groente met een subtiele rooksmaak en last but not least een heuse rotissoire voor de kipliefhebbers.

Entrecôte met glas wijn of pizza met de kids

Monique: “We willen graag een zo breed mogelijk publiek aantrekken. Of je nou tijdens een zakendiner wilt genieten van een entrecôte met een goed glas wijn of van een versgebakken pizza met de kids. Elk gerecht is van hoogwaardige kwaliteit en tegen een goede prijs. Zo variëren de prijzen van de hoofdgerechten tussen de €12,50 en €21,50.” Ook qua dranken is er voor ieder wat wils: van een Italiaanse scroppino, tot een fancy cocktail, en wel tien rode en witte wijnen die met zorg zijn uitgekozen. Bovendien heeft de bistro maar liefst vijftien bieren op de tap. Vol trots vertelt bedrijfsleider Ted dat Op Zuid bijna de enige in Utrecht is die Duvel van de tap schenkt. Teds favoriete biertje? “Dat is Elvis Juice, gebrouwen door BrewDog. Dit frisse, grapefruit infused biertje past perfect bij de sfeer van Op Zuid.”

New Yorkse mengelmoes in een oude staalfabriek

Eigenaren Frank en Monique – tevens eigenaren van Bij Guusjes – hebben de voormalige draad- en staalfabriek aan de Neerlandiakade omgetoverd tot een restaurant met een mix van stijlen en onverwachte combinaties. De kleurrijke meubels, industriële lampen en zachte loungebanken vormen een sfeervol geheel met een relaxte uitstraling. Deze originele mengelmoes loopt als een rode draad door het restaurant. “Die mix zie je niet alleen terug in het interieur, maar ook op de kaart, in het publiek en zelfs binnen het team. Zo hebben we een Spaanse en Italiaanse chef, en bedienend personeel uit onder andere Brazilië en Polen”, zegt Monique.

Omarmd door locals

Vanaf het eerste moment kwamen de Hoogravense locals langs om te proeven en te borrelen. “De mensen uit de buurt hebben Op Zuid al omarmd,” zegt Monique, “dat is echt te gek. Volgens hen komt er in de wijk eindelijk leven in de brouwerij.” Inmiddels weten ook andere Utrechters en mensen van buiten de stad deze parel in het zuiden te vinden. Wat betreft de toekomstplannen van Op Zuid is Monique ambitieus en vastberaden: “Dit moet één van de best lopende zaken in Utrecht worden. Dat is nogal een uitspraak, dat weet ik. Je moet tenslotte wel durven.”

Op Zuid
Neerlandiakade 2B
www.opzuidutrecht.nl

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Op Zuid.

Redactie Frisse Mosterd
coletteterwoorst@hotmail.com