Ode aan Indiaas eten

India is het land van kleuren, geuren, tegenstellingen, adembenemende natuur en natuurlijk lekker eten. Tientallen aromatische specerijen vormen warme smaken die een lach op ons gezicht toveren. En daarom vonden wij het tijd voor een ode aan Indiaas eten. Een keuken die het verdient om beter gekend te worden. Chef-kok Ajay en bedrijfsleidster Leila van restaurant Surya aan het Janskerkhof vertellen er graag meer over.

Tekst: Nadia Khaleghi
Beeld: Asmara Matulessy

interieur indiaas restaurant surya

Laten we beginnen bij het begin: wat maakt Indiaas eten nou zo lekker? Uit onderzoek blijkt dat dit komt door de vele spannende smaakcombinaties. Waar wij Nederlanders het doen met ‘gelijkwaardige’ smaken zoals boter, melk en brood, combineren ze in India juist contrasterende smaken zoals tomaat, kokosmelk, gember en ui. Tel daar de specerijen zoals kardemom, kaneel, kurkuma en komijn bij op en je hebt een geweldige smaakbom.

Restaurant Surya

Bij Surya weten ze op een unieke manier invulling te geven aan de beleving van Indiase gastvrijheid. Chef-kok Ajay en bedrijfsleidster Leila van restaurant Surya op het Janskerkhof vertellen ons over dit eigentijdse restaurant met authentieke keuken.

Ajay vertelt: “Ik kom zelf uit India en wil de smaken uit mijn vaderland delen met de gasten hier. De Indiase keuken is toegankelijk voor iedereen. We hebben veel vegetarische gerechten op de kaart staan, en kunnen deze desgewenst ook veganistisch maken. Bij Surya bereiden we alles vers, dus ook in de scherpte kunnen we aanpassingen maken. Dat komt omdat de meeste curry’s een basis van tomaat of room hebben. De basis en de marinades hebben we al voorbereid, maar we maken de gerechten af per bestelling met kruiden en specerijen. Zo kunnen we aan ieders specifieke wensen voldoen

“In India wordt er veel gewerkt met tandoor ovens. Dat zijn traditionele klei ovens, die gloeiend heet worden opgestookt, geven een unieke smaak aan onze gerechten. Wij hebben drie stuks in de keuken staan. Hier maken we zes soorten naan in klaar en grillen we het vlees. Als mensen in India uit eten gaan, willen ze hetzelfde comfort food als thuis. Dat geldt ook voor dit restaurant. Als je bij mij komt eten, maak ik gerechten zoals mijn familie dat thuis ook zou doen.”

Leila ajay surya

Surya
Janskerkhof 23
www.suryarestaurant.nl

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Restaurant Surya.

Modern en traditioneel

Leila vult aan: “Wij zijn een modern restaurant met een traditionele keuken. Je kunt beginnen met een cocktail en je vervolgens een avond in de watten laten leggen, maar je kunt ook langskomen voor een hoofdgerecht en een glas (Indiase) wijn. Op ons terras kun je overigens ook lekker borrelen.”

“Ik merk dat vooral vegetariërs en veganisten blij zijn met de ruime keuze die ze hier hebben. We denken graag mee en geven advies over de gerechten. We proberen hier echt een warme, ontspannen sfeer te creëren, die je niet zo snel ziet in andere Indiase restaurants. Het is leuk om te merken dat steeds meer mensen de Indiase keuken weten te waarderen en het is geweldig als wij daaraan kunnen bijdragen.”

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl