The Work Embassy - Merijn Koops

The Work Embassy: matchmaker voor buitenlands horecatalent

Wat begint als een afstudeeropdracht, is in een paar maanden uitgegroeid tot een serieus bedrijf. Merijn Koops is pas 25 jaar, maar heeft met ‘The Work Embassy’ een gat in de markt en een oplossing voor het personeelstekort in de Utrechtse horeca gevonden.

Tekst: Kylie Fletcher
Beeld: Asmara Matulessy

Merijn heeft tegenwoordig bijna ‘geen sociaal leven meer’. Naast het afstuderen en koken bij The Streetfood Club, is hij goed druk met zijn eigen bedrijf. The Work Embassy is de Tinder voor horecatalent: in plaats van een perfecte liefdeskandidaat, vindt Merijn de perfecte werknemer voor de Utrechtse horeca. En dat zijn geen studenten die een bijbaantje zoeken: alle talenten komen geschoold én met ervaring uit het buitenland. “De horeca, vooral de Utrechtse horeca, is een klein wereldje. De stad en het aantal nieuwe zaken groeit rap en dus is er veel personeel nodig. Daarnaast hebben de meeste zaken geen aparte HR-afdeling dat actief op zoek kan gaan naar personeel. Eigenaren moeten het zelf doen en daar hebben ze vaak geen tijd voor. Daarom scout ik talenten in het buitenland en haal ze naar Utrecht”, legt Merijn uit.

Mix van nationaliteiten

De Utrechter komt op het idee tijdens zijn afstuderen aan de Hotelschool. Merijn: “Ik werk zelf al jaren in de horeca. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie veel gereisd en in het buitenland stage gelopen en gewerkt. Daar heb ik ontdekt hoe tof het is om in het buitenland te werken met mensen van verschillende nationaliteiten. Je leert veel van elkaar en vult elkaar aan. Daarnaast is in een ander land werken en wonen natuurlijk een mooie ervaring an sich. Maar ondanks alle mooie plekken die ik heb gezien, blijft Nederland geweldig. Deze ervaring wil ik graag meegeven aan de talenten die in Utrecht gaan werken. Het is een hele mooie kans voor hen.”

Regelneef

Een gat in de markt dus, recruiten voor de Utrechtse horeca. Maar hoe komt Merijn aan zijn talenten? “Naast mijn eigen netwerk, doe ik veel online research. In Nederland is een groot tekort aan geschoold personeel; maar in de rest van Europa kunnen veel talenten geen baan vinden. Of ze werken een zestig uur per week, terwijl ze niet betaald worden. In mijn talentpool zitten mensen uit onder andere Italië, Kroatië, Portugal, Spanje en Griekenland. Wanneer ik een potentiële match heb gevonden, heb ik veel contact met de kandidaat om hem/haar goed te leren kennen. Ik ben nu een half jaar serieus bezig en heb al meerdere mensen aan werk geholpen bij onder andere Restaurant De Markt en Metro City Kitchen.”

Dat ‘naar Utrecht halen’ heeft nog wel wat voeten in aarde. Merijn vertelt dat hij ondertussen kind aan huis is bij het Stadskantoor. “Ik regel alles omtrent de verhuizing van een kandidaat naar Nederland. Van een vliegticket, het ophalen van Schiphol tot inschrijving bij de gemeente en huisvesting. Zo neem ik alles uit handen van de toekomstige werkgever en help de kandidaat van a tot z. Zo zijn werkgever en werknemer er zeker van dat alles goed geregeld is. Bijkomend voordeel is dat ik tegenwoordig alles kan vertellen over de aanvraag van Griekse geboortecertificaten en openingstijden van de gemeente!”, zegt Merijn lachend.

Ook naarstig op zoek naar personeel? Bekenden met een horeca hart in het buitenland of zelf zin in een nieuwe uitdaging in ons stadsie? Kijk dan voor meer informatie op www.theworkembassy.com

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door The Work Embassy.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl