alicia merlotgenoten

Wij(n) Utrecht II – Horeca verdient vakantie

De stad zucht en kreunt. Onder de warme deken van de zomer. Stralende zon en stralende gezichten. Wuivende takken en zwaaiende rokjes. Je kunt met natte haren naar buiten, de wind is jouw föhn. Je kunt met zonder mouwen naar buiten, de lucht is jouw jas. Ik houd van de zomer, van hitte, van zweet op onbespreekbare plekken. En als ik de straten en stegen van Utrecht mag geloven houdt iedereen van terrassen. We terrassen[ww.] massaal.

Het is voor iedereen vakantie. Horeca Helden hebben nooit vakantie. Een ode aan de hardwerkende, zwetende, zere voeten hebbende, altijd vriendelijke Utrechtse Horeca joekies en meisies. Dank voor alle heerlijke witbieren, frisse witte wijnen en ijskoude cola’s. De glimlach, de groet en het enthousiasme. Niet te vergeten, de ontelbare bitterballen die jullie op de duizenden Utrechtse terrastafeltjes hebben neergezet. Ik heb genoten.

speciaal bier utrecht
witte wijn

De horeca kan eindelijk ontspannen

Nu is het tijd voor jullie om te genieten. Verwen jezelf met een “met-de-poes-op-schoot-uitrust” wijn. Vermentino is hier uitermate geschikt voor. Een wijn die ik geproefd en beleefd heb op Sardinië, een eiland waar alles op een rustiger tempo mag. Waar mensen oud worden, buiten leven en de buurman groeten. Waar je geniet van de zon op je huid en een plastic kuipstoel onder je kont. Voeten in het zand, glas wijn in je hand. De poes klimt bij je op schoot, prikt zijn nageltjes in je bovenbeen en krult zich op als een bolletje wol. Ontspan, Sardian style. Of Utrecht stijl.

Mocht ik zelf na een drukke, hete dag willen ontspannen, bestel ik Vermentino. De druif die je verrast van droog naar tropisch, van mineralig tot expressief en mollig. Kruidig, elegant. Ik wals het glas, snuif een teug Sardinië in m’n neus en neem een welverdiende slok. Horeca Helden van Utrecht, jullie verdienen Vermentino. Deze zomer was niet voor de poes.

Proeftip

Wat? Vermentino van Olianas 2016, Sardinië
Waar? Fico Urban Italian, Veilinghavenkade 14

Alicia van den Berg, ook bekend van @Merlotgenoten, steekt haar neus in ieder wijnglas dat ze tegenkomt. Ze ruikt, ze proeft en ze beschrijft haar bijzondere ervaringen met wijn in relatie tot Utrecht.

Portret Alicia: Huib Dommers

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl