Proeven bij… Kasteel Kerckebosch in Zeist

In de regio van Utrecht vind je de mooiste horeca-pareltjes. We gingen naar Zeist voor een wel heel bijzondere lunch tussen het groen bij Kasteel Kerckebosch. Drie jaar geleden toverden nieuwe eigenaren Ingmar Sloothaak en Hans van Triest het voormalige Bilderberg hotel om tot een moderne en stijlvolle horecalocatie.

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Kiki Mossink / Nadia Khaleghi

Een prachtig plaatje

Voor de lunch zitten we in de Bistoria. Door de grote raampartijen over de gehele ruimte valt het zonlicht prachtig naar binnen. Eigenaar Ingmar vertelt dat deze pas geopende Bistoria eigenlijk een aanbouw is. “We hebben het als een soort oranjerie aan de originele buitenmuur van het kasteel gebouwd. De grote raampartijen en het vele groen dragen hieraan bij.”

De combinatie van het moderne interieur met de gerenoveerde kasteeldetails maakt het plaatje helemaal af. We kijken onze ogen uit. De menukaart van de Bistoria is gevuld met fijne klassieke gerechten; Holtkamp’s kalfskroketten met boerenbrood, Salade Riche en een Zeister “12 uurtje”.

bistoria kasteel kerckebosch
menu kasteel kerckebosch

Champions League

Naast de Bistoria ligt het luxe restaurant van Kasteel Kerckebosch, subtiel van elkaar gescheiden met een opengewerkte, groene wand van organisch materiaal. Dit restaurant is vijf dagen per week geopend voor diner. Eigenaar Ingmar vertelt: “Maar niet zomaar een diner. In het restaurant kun je genieten van – zoals wij het noemen – gerechten op Champions League niveau. Ga voor een drie-, vier-, vijf-, of zes-gangenmenu en laat je heerlijk door onze koks en bediening in de watten leggen”.

In de watten

De zon komt door, de wijn smaakt goed en we zitten lekker. Tijd om eens lekker uitgebreid te lunchen. Naast de klassiekers, is er ook een wisselende 2-gangenlunch. Dat laten we ons geen twee keer zeggen! We beginnen met een moderne interpretatie van de klassieke vitello tonato. Vervolgens worden we verrast door zeebaars met parelgortrisotto en kleurrijke groenten.

Ingmar vertelt ons dat leerling-koks in de rij staan om hier aan de slag te mogen. “Ze krijgen veel vrijheid, er is een groene wand met verse eetbare bloemen en kruiden en de chef geeft regelmatig mysterybox challenges.” Het resultaat is een gedreven, creatief team. En dat proeven we terug.

vitello tonato kasteel kerckebosch
historisch kasteel kerckebosch

Deur van de Domkerk

Na de lunch leidt Ingmar ons nog even rond door de rest van het kasteel. De lobby en het oude restaurant hebben een moderne touch gekregen. Tegelijkertijd is wel het karakter van het kasteel bewaard gebleven. Ingmar: “De jonkheer die dit kasteel ooit heeft ingericht maakte gebruik van allerlei verzamelstukken, dat leek een soort ratjetoe. Maar wel met toffe details: de deur naar de lobby komt bijvoorbeeld uit de Domkerk!”

Voldaan verlaten we het sprookjesachtige kasteel Kerckebosch. We kijken nog even om naar het grote terras in de kasteeltuin en stappen in de bus naar Utrecht. Als we de drukte van de stad willen ontvluchten, weten wij wel waar we heen gaan!

Arnhemse Bovenweg 31, Zeist
www.kasteelkerckebosch.com

Redactie FM
social@frissemosterd.nl