roc koksopleiding

In een jaar leren koken als een pro

Het schooljaar begint weer en dat betekent dat je je kunt inschrijven voor mooie opleidingen. Dit keer lichten wij de koksopleiding uit. En nee, deze is niet alleen voor de horeca, maar voor iedereen die meer wilt weten van eten en koken. Binnen een jaar leer je alle skills die je nodig hebt om te koken als een echte chef. Als horeca en foodliefhebbers lijkt ons dat wel wat, dus gingen we op onderzoek uit. We spraken Herman Bunschoten van het Horeca & Toerisme College over deze populaire opleiding.

Klinkt leuk, maar moet ik voor deze opleiding de schoolbanken in?

“Nee hoor, de lessen worden gegeven in de sfeervolle Kookstudio Smaak bij de Galgenwaard in Utrecht. Hier ervaar je, samen met de andere bevlogen ‘studenten’, hoe het is om in een restaurantkeuken te staan. Ook leer je werken met apparaten en materialen waar professionele chef-koks mee werken.”

Leer ik high-end technieken, net zoals de kandidaten van Masterchef?

“Nou, dat is wat wel wat meer glitter en glamour. Maar onze docenten doen zeker niet onder voor een gast-chef bij Masterchef! De opleiding is gebaseerd op drie pijlers: warenkennis, basis-kooktechnieken en basisbereidingen. Het is belangrijk om eerst de basis te kennen, voordat je ingewikkelde dingen gaat leren. Uiteraard behandelen we ook de theorie, maar het accent ligt op de praktijk. Je hebt hier trouwens helemaal geen vooropleiding voor nodig, wij leren je alle kneepjes van het vak.”

kok opleiding roc

Dat lijkt ons wel wat. Is dit ook iets voor iemand met ervaring?

“In dat geval raad ik de opleiding tot zelfstandig werkend kok aan. Hier leer je meer zelfstandig initiatieven nemen en kun je zelf de samenstelling van de menukaart en de werkwijze in de keuken aanpassen. Deze opleiding gaat een stap dieper dan de eenjarige opleiding. Je krijgt nog meer kennis en vaardigheden op het gebied van het bereiden van diverse gerechten. Ook de meest eigentijdse kooktechnieken komen aan bod.”

En tot slot, het belangrijkste: krijg je na afloop een echt diploma?

“De opleidingen worden afgesloten met zogenoemde ‘proeven van bekwaamheid’. Na het succesvol afronden van deze proeven ontvang je een door de branche erkend diploma (SVH). Met dit diploma kun je aan het werk of thuis verder experimenteren. En heb je het kookvirus echt te pakken gekregen, dan kun je bij ons nog veel verder groeien. Na afronding van je basis-opleiding kun je jouw mogelijkheden zelf met een van de docenten bespreken of kijk even op onze website naar het aanbod”.

Ik ben mijn hobby serieus gaan nemen
“Ik heb altijd een enorme passie gehad voor koken. Afgelopen jaar heb ik de stap gezet om deze hobby serieus te nemen en ben aan de opleiding basiskok begonnen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad. Het heeft me zoveel gebracht: kooktechnieken, snelheid en warenkennis. Maar bovenal het kunnen koken van veelzijdige, professionele maaltijden. Ik kan dit iedere kookliefhebber aanraden.”
Gert Pieter de Haas

Zin om te vlammen achter het fornuis? Kijk hier voor meer info over de opleiding of neem contact op met Herman Bunschoten via herman.bunschoten@rocmn.nl. Wil je liever eerst een voorproefje? Tijdens onze workshop leer je eten beleven, ruiken, proeven, herkennen en vooral ook bereiden. Aanmelden kan ook bij Herman Bunschoten.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door de koksopleiding van Bedrijfsopleidingen van ROC Midden Nederland.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl