bier horeca werk

De zingende stenen

Keihard gewerkt. Klaar! Nu mogen we proosten en trots zijn op elkaar.
Het sluitdrankje … ja!

Het sluitdrankje heeft iets magisch. Het is alleen te bevatten voor diegenen die er mee te maken hebben gehad. Een burger zonder horeca ervaring zal en kan het niet begrijpen. Een paard trekkend aan zijn wagen en de wortel aan een hengel net voor zijn snoet misschien eerder.

Je tapt het mooiste biertje voor een gast. Soms is ie, ik zeg het eerlijk … te mooi om weg te geven, ook al betalen ze ervoor. Toch gun je jouw gast jouw creatie. Je kijkt en ziet het nippen. Ogen gaan dicht, de mond trekt een beetje en de slokdarm slikt. Je blijft kijken. Ogen gaan open en een snelle tong likt de lippen. Wat geweldig … het pure genieten. En jij, … jij voelt je miserabel. Duurt nog een uurtje of 3 voor je dezelfde extase mag beleven.

Ach, wat is tijd? Een bijkomstigheid.
Ja, klaar. Een dienblad met een theedoek tegen het spatten omdat de tap al gedoucht heeft. En dan vloeit het goedje zijn weelde door het pijpje naar buiten. De nip is zoveel intenser dan van die gast eerder. Kan dat? Niet belangrijk.

Je fietst naar huis op een stille dinsdagnacht denkend aan jouw gasten die hebben genipt. Een kortere route is mogelijk, maar je wilt per se over de Twijnstraat omdat de klinkers onder je fietsbandjes muziek maken.

Je leeft nu.

stenen twijnstraat utrecht

Jelle Winkels is geboren en getogen Utrechter. Als barman, stadsgids en columnist uit hij zijn oneindige liefde voor de Domstad.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl