Vishandel Volendam: ‘Heerlijke vis zonder poespas.’

Na achtendertig jaar vertrok Vishandel Volendam uit Hoog Catherijne. Gelukkig weten vaste klanten de nieuwe locatie in Leidsche Rijn goed te vinden. En ook in Overvecht is sinds kort een gloednieuwe zaak geopend. Het familiebedrijf wordt gerund door broers Marco en Henry Schilder. Ruim twintig jaar werken de mannen al in de zaak, die ze hebben overgenomen van hun vader. 

Tekst/Beeld: Kylie Fletcher

makreel vishandel volendam

Het team reist iedere dag op en neer vanuit Volendam; het is dan ook geen mysterie waar de naam van de vishandel vandaan komt. Elke ochtend om kwart over vijf gaat de wekker. ‘We laden ons busje vol met personeel en gaan zelf langs de verschillende zaken om de vis in te kopen. Alles kiezen we zelf uit. Zo weten we dat onze producten van topkwaliteit zijn’, legt Marco uit. Kwaliteit staat bij Vishandel Volendam voorop: verser kun je het niet krijgen. En dat merk je: dagelijks staat er tijdens lunchtijd een lange rij mensen te wachten op een broodje haring of een bakje kibbeling. ‘Geen enkel product is bij ons voorverpakt.

Geen poespas

Alles is vers. Dat maakt onze zaak misschien niet zo spannend, maar wel gewoon heel lekker. Wij doen niet aan poespas en daar komen mensen voor terug. Al onze sauzen zijn biologisch en huisgemaakt, zonder smaakversterkers. Daar houden we zelf ook niet van, dus waarom zouden we dat aan onze klanten willen verkopen?’, vertelt Henry.

Van visboer naar horeca

De ouderwetse visboerfunctie heeft de vishandel niet meer; de groenteboer en slager zijn immers ook uit de “straat” verdwenen. In plaats daarvan krijgt de zaak steeds meer een horecafunctie. Marco: ‘Vroeger deed je op zaterdag de wekelijkse boodschappen en ging je ook langs de visboer. Maar die tijden zijn niet meer, tegenwoordig kun je ook ’s avonds en op zondag boodschappen doen. Daarom veranderen wij ook mee. Onze klanten willen graag onze producten uit het vuistje eten en dus kun je ook bij ons even rustig dat visje opeten, aan een van zitjes, en met een verkoelend drankje.’

Vishandel Volendam, Leidsche Rijn & Overvecht
Leidsche Rijn centrum en Shoppingcenter Overvecht
www.vishandelleidscherijn.nl

vis
Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl