alicia merlotgenoten

Wij(n) Utrecht III – Chardonnay is mijn beste vriendin

Ken je van die dagen dat je alleen maar behoefte hebt aan een warm bad? De drukte in Utrecht is gaan liggen, de zonnestralen zijn naar huis. Lekker was het. De eindeloze avonden, de gevulde glazen met wijn, de beschikbare vrienden. Nu heeft iedereen zich weer vol gestort op de baan, de ambitie, het werk. Borrelen op dinsdagavond is er niet meer bij, uit lunchen op de woensdag is wel erg gedurfd. En als je dan klaar bent met werken, dan wil je een warm bad.

Of iets dat er op lijkt. Een gevoel van welbehagen, een gevoel van vertrouwen. Dit gevoel is niet alleen thuis, in je nestje, in de armen van je geliefde of in de pluizige vacht van je viervoeter te vinden. Deze ‘fuzzy feeling’ hangt ook in jouw kroeg, jouw bar, jouw stamcafé. Utrecht is daar goed in, de herkenning. De stamkroeg. Daar waar jij graag komt, daar word je herkent. Daar waar jij je thuis voelt, daar is jouw thuis. Er schiet jou meteen een plek te binnen, toch? Een glimlach op je gezicht, ik zie het!

Warm bad

Eigenlijk heb ik niet zo heel vaak zin om zelf te koken. Zeker niet als ik al de hele dag heb staan buffelen in het café. Boodschappen doen, dat gevecht met tassen aan je stuur. Zwalkend over de drukke Kanaalstraat. Nee. Dan wil ik een warm bad. Dus ik app mijn vriend dat we elkaar zien op de Neude. Ik heb zin in een warm bad. Zo’n bad in een glas.

Een brutale chardonnay. Fruit, vet. Rokerig, getoast. Een mollige, welbespraakte blondine. Eentje die niet moeilijk doet, aanwezig is en nooit teleurstelt. Die je kunt blijven schenken. Zoals een vriendin die je kunt bellen en ze de hele avond alleen naar jouw gezanik luistert. Maar ja, dat kun je ook niet maken. Een stamkroeg waarbij de barman alleen oor heeft voor jou. Maar ja, die bestaan alleen in films. Daarom: chardonnay. Een glas wijn. Dat naar me luistert. Een plek die voelt als thuis. Utrecht is een stad vol warme baden.

witte wijn
Proeftip

Wat? La Vilette Chardonnay, Languedoc, Frankrijk
Waar? Wijncafé Lefebvre, Neude 2

Alicia van den Berg, ook bekend van @Merlotgenoten, steekt haar neus in ieder wijnglas dat ze tegenkomt. Ze ruikt, ze proeft en ze beschrijft haar bijzondere ervaringen met wijn.

Portret Alicia: Huib Dommers

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl